Zona euro, in continua deriva: Va reusi noul summit sa rezolve ceva?

Autor: Constantin Pescaru

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 09:52

1662 citiri

Foto: Arhiva

Zona euro este atat de fragila incat, daca nu se va destrama, va avea nevoie de o reorganizare totala, iar summit-ul din 28 si 29 iunie va reprezenta un nou test pentru liderii din aceste tari.

Chiar daca s-a vehiculat ca se va incerca formarea unei uniuni bancare si interventia directa in pietele dobanzilor guvernamentale, aceste masuri vor fi greu de pus in aplicare, scrie The Economist.

Desi grecii au reusit sa formeze un Guvern pro-european, aceasta tara inca se confrunta cu mari probleme, iar atata vreme cat avansul economiei va fi unul lent, tintele impuse de partenerii internationali nu vor fi atinse, iar politica va fi dusa catre extreme, va exista pericolul sa iasa din zona euro.

In plus, Spania este intr-o pozitie similara. Sistemul bancar din aceasta tara a primit un ajutor financiar in valoare de 100 milioane de euro, insa increderea investitorilor nu a revenit. In plus, dobanzile la obligatiuni au crescut vertiginos, ajungand la 5%, in iunie, cu doua procente mai mult decat luna trecuta.

Pentru a rezolva aceasta problema, unele state au sugerat ca fondurile de salvare ale zonei euro sa fie folosite pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale ale tarilor in dificultate, precum Spania, astfel asigurandu-se o protectie fata de cresterea costurilor de imprumut.

Insa aceasta masura nu a fost acceptata de Germania, cea mai mare economie din regiune, ceea ce o face imposibil de pus in practica. In plus, fondurile disponibile ar fi suficiente doar pentru a salva Spania. Insa, de exemplu, Italia are o datorie suverana de 2 trilioane de euro. Tocmai aceasta limitare a resurselor financiare va face investitorii sa fuga de zona euro.

O solutie viabila ar fi ca fondurile de salvare sa imprumute nelimitat bani de la Banca Centrala Europeana, insa nu s-a pronuntat nimeni in favoarea acestei idei.

In aceste conditii, probabil cea mai la indemana rezolvare a crizei este o uniune bancara care sa mutualizeze o parte din datorii.

Berlinul a dat asigurari ca va face tot ceea ce e nevoie pentru a salva zona euro, insa, daca Angela Merkel va continua sa ia masuri pe jumatate si sa sublinieze puterea sa limitata, agonia crizei va continua.

Daca multe solutii arata bine pe hartie, ele sunt greu de pus in practica, tocmai pentru ca liderii nu reusesc sa se inteleaga, asa ca viitorul summit va fi, cel mai probabil, din nou fara rezolvari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)