Urmeaza o noua criza financiara: Economia Romaniei se va lovi de zid puternic si ne va face tandari

Autor: Irina Olteanu

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:49

26591 citiri

Foto: Pixabay (Arhiva)

Romania continua sa importe mult mai mult decat exporta, astfel ca deficitul comercial a crescut alarmant. Acesta a fost, in perioada 1 ianuarie - 28 februarie, de 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane de euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS.

Care este motivul principal? Stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, explica senatorul PNL Florin Citu.

"Cresterea deficitului comercial al Romaniei are de a face cu structura economiei, care este rigida, invechita si controlata de stat in mare parte. A fost dintr-o data supusa presiunii cererii stimulate artificial. Avem o economie care nu poate sa raspunda imediat unor schimbari si dintr-o data cererea a fost stimulata artificial, de unele promisiuni de cresteri salariale si in acest context cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva si bineinteles ca a fost satisfacuta din importuri.

Acesta este un aspect. Al doilea aspect are de a face cu tipul de produse pe care le importam, pentru ca daca ne uitam acolo vedem ca importam produse de o calitate superioara, mai scumpe, produse care nu cred ca ar putea fi facute in Romania la aceleasi standarde pe termen scurt, fara sa permitem investitii si fara sa permitem economie de piata. Aceasta problema a Romaniei va exista in viitor mult timp", a subliniat Florin Citu.

De unde avem bani pentru produsele importate? Din credite

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)