Salariile din sectorul public si ajutoarele sociale au ajuns la nivelul de dinainte de criza

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 22:42

2700 citiri

Foto: Facebook Ionut Dumitru

Romania va atinge anul acesta o anvelopa salariala in sectorul public similara cu cea din perioada anterioara crizei, astfel ca toate eforturile de ajustare au fost naruite, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, intr-o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

"Daca ne uitam la anvelopa salariala in sectorul bugetar, ea a fost ajustata, iar in ultimii ani a inceput sa creasca din nou. In 2018, estimarile arata ca vom atinge aceeasi anvelopa salariala pe care o aveam inainte de criza. Deci, toate eforturile de ajustare au fost naruite, iar in momentul de fata factura sociala este la nivelul pre-criza. Lucrul acesta este valabil si la nivel de asistenta sociala. Daca ne uitam la investitiile publice, ele au atins nivelul minim al ultimilor 15 ani, probabil in jur de 3% din PIB, desi in strategiile fiscal-bugetare ele au fost proiectate ca vor creste, vor creste, cand de fapt in executie ele au scazut continuu", a spus Ionut Dumitru.

Acesta a mentionat ca investitiile publice au fost sursa de ajustare a bugetului atunci cand a fost nevoie de acest lucru.

Potrivit lui Dumitru, veniturile fiscale sunt extrem de mici in Romania, de doar 25,6% din PIB in 2017, fata de o medie europeana de 40%.

"Degeaba discutam despre infrastructura europeana, despre servicii sociale europene, cand avem o diferenta atat de mare, enorma, intre media europeana si veniturile noastre colectate din taxe si impozite. Daca ne uitam la vecina noastra, Bulgaria are 29,5%. Deci, aproape 4 puncte din PIB peste noi. Noi, daca am avea veniturile Bulgariei, am avea surplus bugetar", a subliniat Ionut Dumitru.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat miercuri conferinta cu titlul "Semestrul European: Raportul de tara pentru Romania 2018".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Adauga comentariu