Romania, cea mai mare inflatie din UE in iulie

Autor: Alexandru Toreanik

Luni, 16 August 2010, ora 14:54

1208 citiri

Foto: Arhiva

Romania a avut in luna iulie cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, preturile de consum crescand cu 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La nivel european, rata anuala medie a inflatiei a fost de 2,1%, fata de 1,9% in iunie.

Potrivit Eurostat, care a studiat inflatia din 26 de tari membre UE (fara Marea Britanie), cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Irlanda (-1,2%), Letonia (-0,7) si Slovacia (1%).

La polul opus, cele mai mari cresteri de preturi au fost in Romania (7,1%), Grecia (5,5%) si Ungaria (3,6%). Comparativ cu anul trecut, inflatia anuala a crescut in 10 tari, a ramas stabila intr-una si a scazut in sase.

Romania este pe primul loc in UE si cand vine vorba de avansul lunar al preturilor de consum (2,6%), pe pozitiile urmatoare situandu-se Malta (0,6%) si Bulgaria (0,5%). Preturile au scazut in 15 state, au crescut in noua si au ramas stabile in Lituania si Ungaria.

Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat in transporturi (4,5%), alcool si tigari (3,3%), in timp ce comunicatiile (-0,8%) si recreatie/cultura (-0,3%) au avut cea mai mica rata a inflatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)