Radiografia economiei intr-un an electoral: Cu cat va creste PIB in 2016 si asteptarile pentru 2017

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 11:14

3336 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

ING Bank isi mentine prognoza de crestere a PIB in acest an cu 4,2%, pe fondul cererii interne puternice, si cu 4,1% in 2017, a declarat Ciprian Dascalu, economist-sef al filialei locale a bancii olandeze.

"Riscurile externe sunt in jos, dar noi ne asteptam ca, in a doua parte a anului, pietele sa vada primele semne pozitive ale rebalansarii economiei chineze. In prima parte a anului ne asteptam ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent sa compenseze deteriorarea mediului extern.

Indicatorii cu frecventa ridicata precum vanzarile cu amanuntul inregistreaza cresteri accelerate. In pofida incetinirii productiei industriale, indicatorii de incredere pe regiune sugereaza o revenire", a spus Dascalu.

In ceea ce priveste 2017, analistul a precizat ca riscurile sunt predominant in sensul revizuirii in jos a proiectiei de crestere economica daca cererea externa nu-si revine, avand in vedere ca este asteptata o o inasprire a conditiilor monetare si consolidare fiscala dupa alegeri.

Economia merge bine pe hartie, dar realitatea din teren e alta: Falimentele se tin lant

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere de la 3,9% la 4,2% estimarile privind evolutia PIB-ului Romaniei in 2016.

Datele de inceput de an arata ca economia evolueaza in parametrii anticipati. Singura exceptie este industria, care a inceput anul cu o scadere (minus 0,5% in primele doua luni din an), dar da semne de revenire.

Astfel, constructiile cresc, urmand tendinta de anul trecut cand au avansat cu 10%.

Consumul creste cu doua cifre, ceea ce antreneaza majorarea importurilor, provocand ingrijorarea economistilor. Insa creserea era inevitabila in conditiile relaxarii fiscale si a majorarilor salariale. Majorarea consumului se vede in accelerarea importurilor care cresc peste exporturi antrenand majorarea deficitului de cont curent al balantei de plati.

Insa deficitul balantei comerciale care a ajuns la un miliard de lei la doua luni este contrabalansat de exporturile de servicii, tot de aproape un miliard de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: MEDIAFAX

Vezi comentariile (1)