Proiectul Guvernului pentru metroul catre Aeroportul Otopeni, atat de prost incat CE a refuzat sa il finanteze

Autor: Gabriel Kolbay

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:47

11405 citiri

Foto: Captura foto Metrorex

Comisia Europeana a decis sa finanteze doar pe jumatate constructia liniei de metrou M6, care urmeaza sa lege Capitala de Aeroportul Otopeni. Motivele pentru care statul nu poate construi magistrala doar cu fonduri nerambursabile tin de faptul ca specialistii de la Bruxelles sunt nemultumiti de solutiile si termenele de finalizare asumate de Ministerul Transporturilor.

Guvernul a solicitat, inca de la finele anului trecut, bani europeni pentru constructia Magistralei 6 de metrou, care sa faca legatura intre nord-estul Bucurestiului si Aeroportul Henri Coanda.

Dupa ce a solicitat lamuriri cu privire la modul in care Ministerul Transporturilor vrea sa construiasca M6, CE a decis: ii va da bani Romaniei, dar numai pentru jumatate de magistrala. Mai exact, pentru traseul care va face legatura intre 1 Mai si Baneasa.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a incercat sa prezinte acest esec rasunator pe post de victorie. Cu alte cuvinte, sustinea Plumb, vestile de la Bruxelles sunt bune, de vreme ce vor veni bani pentru prima jumatate a magistralei M6!

Asociatia Pro Infrastructura (API) a inceput, insa, o documentare amanuntita a cazului, in incercarea de a afla de ce Comisia finanteaza doar prima jumatate a proiectului. N-au aflat, cu una, cu doua. Desi usor nu le-a fost, membrii Asociatiei au dat chiar Ministerul Fondurilor Europene in judecata, pentru a primi acces la o serie de documente. Si, in cele din urma, le-a primit si le-a publicat.

Asa se face ca acum toata lumea poate vedea ce motive are CE sa se indoiasca de faptul ca magistrala M6 se va construi la costurile si in perioadele preconizate de Ministerul Transporturilor.

Mai exact, intr-un document oficial al Comisiei Europene la care API a castigat acces, in instanta, se arata ca Ministerul Transporturilor nu a comunicat Bruxelles-ului suficiente date legate de proiectul magistralei M6. In consecinta, specialistii europeni nu aveau cum sa stabileasca daca Romania alesese sau nu solutiile optime pentru efectuarea lucrarilor.

Mai mult chiar, costurile lucrarii nu erau bine argumentate. Ba, s-au si constatat, in documentele Ministerului Transporturilor, abateri importante de la costurile practicate in Romania, in domeniul constructiilor de profil.

Nici valorile de trafic pe care Ministerul Transporturilor isi fundamentase proiectul nu erau de incredere, mai aprecia Comisia Europeana. In plus, specialistii de la Bruxelles apreciau ca termenele de finalizare a Magistralei M6 asumate de Ministerul Transporturilor pareau nerealiste, in conditiile in care e putin probabil ca intreaga lucrarea sa poata fi, intr-adevar, gata pana in 2023.

Nu in ultimul rand, Bruxellesul se arata nemultumit de faptul ca Magistrala M6 ar urma sa se construiasca fara a pune in valoarea terminalul T2, din estul aeroportului, aflat in curs de realizare.

Una peste alta, finantarea nerambursabila prin Programul Operational de Infrastructura Mare (POIM) pusa la dispozitie de UE nu ajunge nici pentru jumatatea din costurile de realizare a Magistralei M6. Mai exact, dintr-un cost total estimat al magistralei de 6,35 miliarde lei, prin POIM vor veni doar 2,36 miliarde lei. In rest, 1,46 miliarde vor veni de la Guvernul Japoniei (printr-un imprumut), iar statul va pune 416,5 milioane lei. De unde va veni restul de bani, ramane de vazut.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)