Prioritatile pentru infrastructura Romaniei, identificate de Comisia Europeana

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 08:39

5509 citiri

Foto: CursDeGuvernare.ro

Autostrada Sibiu-Pitesti, reabilitarea intregului tronson de cale ferata Arad-Constanta, imbunatatirea navigatiei pe segmentul romanesc al Dunarii, dar si conexiunile intre porturile, aeroporturile si retelele feroviare si rutiere sunt prioritatile pentru Romania identificate de Comisia Europeana.

Executivul comunitar a facut o serie de 9 studii privind dezvoltarea si finantarea retelei TEN-T pana in anul 2030. Nevoile financiare pentru aceasta perioada pentru intreaga Uniune au fost calculate la 700 de miliarde de euro.

Iar ele pot fi finantate prin fondurile structurale, facilitatea Connecting Europe sau prin planul de investitii Juncker.

Proiectele identificate de Comisie vor fi luate in calcul in deciziile privind alocarile de fonduri europene pe perioada 2014-2020, prin facilitatea Connecting Europe, dar constituie si acel portofoliu pe care CE il vizeaza spre a fi finantat prin planul de investitii.

Potrivit calculelor Comisiei, Romania are nevoie de cele mai mari sume de investit in transporturi, fie ca vorbim despre reabilitarea de cai ferate, modernizarea de porturi sau autostrazi.

Proiecte de transport in Romania

Comisia Europeana a evaluat necesitatile de infrastructura in Romania pe baza primei variante a Masterplanului de Transporturi, a unei variante a programului operational, dar si a evaluarii din teren a coridoarelor TEN-T.

Romania este inclusa pe coridorul Rhin-Dunare, cea mai importanta axa, care traverseaza tara de la vest la est si pe coridorul Orient-Mediterana, care cuprinde partea sudica si sud-vestica a tarii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)