Preturi in crestere ale apartamentelor de vanzare in Europa, in 2020. Cum au stat lucrurile in Romania

Autor: Teodor Serban

Joi, 22 Aprilie 2021, ora 18:28

3005 citiri

FOTO Pixabay

Preturile apartamentelor oferite spre vanzare in Europa au crescut, in 2020, cel mai mare salt fiind inregistrat in Rusia (+16%), in timp ce in Romania majorarea a fost de 5%, conform unei analize realizate de o platforma online de anunturi.

Datele centralizate de Olx Group arata ca, tot la nivel european, in privinta preturilor la chirii pentru apartamente cea mai importanta scadere a fost inregistrata in Portugalia si Bulgaria (-11%), urmata de Polonia (-5%) si Romania (-3%). In paralel, chiriile pentru acelasi tip de imobile au crescut cu 4% in Rusia, respectiv cu 3% in Ucraina.

Potrivit sursei citate, casele oferite spre vanzare au avut preturi mai mari in Europa, cu o singura exceptie, si preturi mai mici in America Latina si Asia-Pacific. Astfel, in Europa, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Ucraina (36%) si Bulgaria (34%), iar Romania a inregistrat o crestere de noua procente, intre primul si ultimul trimestru al anului 2020. Singura tara europeana in care preturile pentru casele de vanzare au fost in scadere a fost Portugalia (-3%).

Tarile analizate din America Latina au inregistrat scaderi semnificative ale preturilor de vanzare ale caselor, in special in Ecuador (-43%), Peru si Brazilia (cu cate -27%).

In privinta caselor oferite spre inchiriere, in Europa s-a consemnat o scadere de 30%, respectiv 26% in cazurile Ucrainei si Bulgariei, respectiv crestere cu 28% in Rusia. In Romania s-a inregistrat o scadere de 6%.

Pe segmentul terenurilor se inregistreaza un salt al preturilor de pana la 24% in Ucraina, 19% in Romania si 12% in Polonia.

Analiza Olx Group a avut la baza datele colectate in 2020 de pe platformele de anunturi de imobiliare detinute de companie in 13 state din Europa, America Latina si Asia-Pacific, care impreuna reprezinta 11% din populatia lumii si 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se afla si Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu