Presa de azi: FMI strica cheful Guvernului

Luni, 05 Mai 2008, ora 00:51

1264 citiri

FMI crede ca Guvernul trebuie sa se opuna cresterii pensiilor si reducerii TVA la alimente, aflam din Gardianul. Fondul Monetar International (FMI) recomanda Guvernului sa se opuna "cu putere" reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta in majorarea salariilor.

"Misiunea indeamna autoritatile sa se opuna cu putere acestor initiative, precum si altora care ar putea pune in pericol indeplinirea tintelor fiscale pentru 2008 si care ar putea slabi stabilitatea macroeconomica", se arata in concluziile misiunii Fondului, care s-a aflat la Bucuresti in luna aprilie.

Expertii FMI sunt de parere ca reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in functie de modul de implementare a masurii. in acelasi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB.

Cele trei riscuri mentionate survin in contextul unui mediu politic fragmentat si, in conditiile apropierii alegerilor, acesti factori deturnand interesul autoritatilor catre o politica fiscala pe termen scurt, mentioneaza institutia financiara. FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabilitatii fiscale.

FMI: Pomenile fiscale costa 2% din PIB, titreaza si Romania libera in editia de luni. Factura initiativelor fiscale electorale ar putea "costa" cel putin 2% din produsul intern brut (PIB) si ar fi bine ca autoritatile sa evite aceste riscuri, avertizeaza Fondul Monetar International (FMI).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)