Japonia, aproape de recesiune

Autor: Teodora Bodeanu

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 10:15

2162 citiri

Foto: Arhiva

Economia Japoniei s-a contract cu 3,5 la suta in al treilea trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara din 2011, din cauza problemelor economice la nivel mondial si a protestelor anti-japoneze din China, din cauza carora exporturile au scazut.

In acelasi timp, s-a diminuat si consumul intern, economia depreciindu-se si cu 0,9 procente fata de trimestrul anterior, tara fiind foarte aproape de recesiune, relateaza BBC News.

Economia Japoniei, a treia cea mai mare din lume, incearca sa se redreseze dupa cutremurul si tsunami de anul trecut, ce a cauzat distrugeri masive in tara.

Totusi, scaderea PIB-ului a fost determinata de o combinatie de factori: reducerea economica din pietele principale de desfacere, precum Statele Unite si zona euro, care condus la diminuarea exporturilor, protestele anti-Japonia din China, cel mai mai important partener comercial al sau, pe fondul disputelor privind doua insule, care au determinat o reducere si mai importanta a exporturilor.

In plus, avand in vedere criza datoriilor din zona euro si redresarea modesta din SUA, investitorii s-au indreptat spre yen, ducand la supraaprecierea monedei japoneze fata de dolar si euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu