Iesirea Greciei din zona euro si efectul de domino - Portugalia, prima tara vizata

Autor: Constantin Pescaru

Duminica, 26 August 2012, ora 08:23

3504 citiri

Foto: Arhiva

Pietele financiare ar trebui sa fie ingrijorate pentru viitorul economic al Greciei si Portugaliei, potrivit unei analize realizate de analistii Citi Group.

Acestia considera ca Guvernul de la Lisabona va fi nevoit sa ceara o extindere a pachetului de salvare, cu toate ca a aplicat reformele prevazute in acordul cu creditorii externi.

Analiza precizeaza ca Grecia ar putea iesi din zona euro cel mai devreme in septembrie, insa perspectivele ca Portugalia sa aiba aceeasi soarta sunt minime, scrie CNBC.

In schimb, tara s-ar putea confrunta cu iesiri masive de capital si o scadere a consunului, a comertului si a investitiilor straine, dupa ce statul elen va parasi uniunea monetara.

"Scenariul nostru de baza este ca Portugalia isi va pastra statutul de membru al zonei euro, spre deosebire de Grecia, pentru care credem ca exista 90% sanse ca sa iasa din uniunea monetara", se arata in raportul Citi Group.

"Consideram ca PIB-ul Portugaliei va inregistra o contractie in 2012 si 2013, care va fi mai adanca decat cea prevazuta pana acum. In plus, tara va rata tinta de deficit bugetar, de 4,5% din PIB, cu toate ca a reusit sa se incadreze in limitele admise in prima perioada a acestui an", mai noteaza analistii Citi Group.

Acestia sustin ca Portugalia va ramane in recesiune pana in 2014, avand in vedere faptul ca veniturile colectate din taxe au fost mai mici decat se astepta Guvernul, cu toate ca a aplicat cu succes reformele pentru reducerea cheltuielilor publice.

De asemenea, in raport se mai spune ca acest stat nu va reveni la o sustenabilitate fiscala si nici nu va reusi sa isi reduca datoria, in viitorul apropiat.

Din cauza situatiei sale economice, Portugalia ar putea fi nevoita sa mai ceara un pachet de salvare, intocmai cum s-a intamplat si cu Grecia.

"Daca Portugalia va fi data afara din zona euro pentru ca nu si-a atins tintele de deficit, cu toate ca a implementat masurile de austeritate cerute de creditorii externi, acest lucru va insemna ca celelalte state din regiune nu mai doresc sa ofere sprijin tarilor periferice. In consecinta, euro s-ar putea dezmembra", conchid analistii Citi Group.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)