Focar de pesta porcina africana confirmat in Olt: Sunt peste 1.100 in toata tara, 361.000 de porci au fost omorati

Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 23:23

5048 citiri

Foto: Arhiva Pixabay.com

Pesta porcina africana (PPA) a fost confirmata vineri seara la un porc dintr-o gospodarie situata la periferia localitatii Rusanesti din judetul Olt, aceasta fiind plasata sub supraveghere oficiala, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In data de 23.11.2018, a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la un porc dintr-o gospodarie situata la periferia localitatii Rusanesti din judetul Olt. Aceasta localitate se afla la aproximativ 3 kilometri de granita cu judetul Teleorman, in apropierea zonei unde au confirmate cazuri de PPA la mistreti. Din datele preliminare ale anchetei, aflate in desfasurare, a reiesit ca proprietarul porcului diagnosticat cu PPA are o stana in apropierea judetului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut si porci", precizeaza Autoritatea veterinara intr-un comunicat de presa.

Gospodaria din localitatea Rusanesti a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii fiului proprietarului gospodariei afectate, probe care au fost trimise catre laborator. Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de masuri adoptat, ecarisarea carcasei si instalarea filtrelor rutiere.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri, conform prevederilor legale.

Bilantul total al PPA

Conform datelor centralizate vineri de ANSVSA, pesta porcina africana evolueaza in 289 de localitati din 17 judete, cu un numar de 1.108 focare (dintre care 16 in exploatatii comerciale) si 234 de cazuri la mistreti.

Pana in prezent, au fost eliminati, in total, 361.132 de porci afectati de boala, 7.930 de proprietari au fost despagubiti iar valoarea totala a platilor este de aproximativ 205.581 milioane de lei.

Pe de alta parte, au fost stinse 5 focare in judetul Satu Mare si singurul focar din judetul Dambovita, iar unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.

Cele mai multe focare sunt in continuare judetele Tulcea - 570, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar, la o exploatatie de tip A si 74 de cazuri la mistreti), in Ialomita - 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 de cazuri la mistreti, in Braila - 114 focare, dintre care 9 focare la exploatatii comerciale si doua cazuri la mistreti, in Calarasi - 95 de focare, unul la o exploatatie comerciala si 24 cazuri la mistreti, iar in Constanta - 87 de focare in gospodariile populatiei si trei cazuri la mistreti.

Prezentei virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (1)