FMI: Romania sa evite legi precum plafonarea dobanzilor. Lupta impotriva coruptiei ajuta si pe plan economic

Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:19

3211 citiri

Foto: Ziare.com

Romania trebuie sa evite initiative legislative care pot pune in pericol stabilitatea financiara, cum ar fi cea referitoare la plafonarea dobanzilor, avertizeaza Fondul Monetar International.

"Initiativele legislative care pot pune in pericol sistemul financiar trebuie evitate. Acestea se refera la plafonarea dobanzilor si la rascumpararea creantelor cesionate. Sugeram sa dati dovada de mai multa prudenta in politica fiscala pentru a usura sarcina politicii monetare", a declarat Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.

Totodata, reprezentantii FMI atrag atentia ca schimbarile fiscale trebuie facute mai rar.

In ceea ce priveste cresterea economica, reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza ca va fi anul acesta de 5%.

"Cresterea economica a fost in 2017 de 7%, fiind alimentata de mai multi factori, cum ar fi: consumul, cresterea salariului minim, relaxarile fiscale. In acest an cresterea va decelera pe fondul unor reforme structurale lente si a unui impuls fiscal in scadere. In 2018 ne asteptam la o crestere economica de 5%", a spus reprezentantul FMI.

Acesta a subliniat si faptul ca progresul Romaniei in lupta impotriva coruptiei este recunoscut international, precizand ca trebuie sa continue pentru ca ajuta tara noastra si pe plan economic.

Seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania a mai spus ca tara noastra se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste colectarea taxelor.

"Rezultatele foarte slabe referitoare la colectarea taxelor arata nevoia de reorganizare a autoritatilor fiscale si a sistemelor IT. Nivelul tehnologic actual este depasit si afecteaza nivelul colectarii iar modernizarea sistemului IT trebuie sa reprezinte o prioritate pentru autoritati", a afirmat acesta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)