FMI ne da urmatoarea transa din imprumut in iulie

Joi, 06 Mai 2010, ora 21:10

997 citiri

Foto: Arhiva

Fondul Monetar International va vira urmatoarea transa din imprumutul pentru Romania in luna iunlie, si nu in a doua parte a lunii iunie, cum era stabilit.

"Nu am convenit astazi cu Fondul care vor fi benchmark-urile inainte de eliberarea transei urmatoare. In mod normal, transa urmatoare trebuia eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar, cu certitudine, vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa urmatoare de la Fond sa intre in luna iulie, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa isi ia masurile pe care le convenim", a spus Basescu in declaratia de dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca masurile ce vor fi luate nu au legatura cu cresterea taxelor, ci in schimb cu micsorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Astfel, fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.

Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegatia FMI in Romania condusa de Jeffery Franks.

Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

Anterior intalnirii cu FMI, Basescu a avut o intrevedere de taina cu premierul Emil Boc si ministrii Adriean Videanu si Gabriel Oprea, discutiile purtandu-se pe marginea negocierilor cu Fondul Monetar International.

La intalnire au participat si presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a confirmat seful statului.

Discutiile au avut loc in contextul in care surse guvernamentale au anuntat marti ca Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Executivul si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25%.

Aurel Cornea: Oamenii vor muri de foame

Acelelasi surse au declarat, joi, ca FMI accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investitii, asa cum a solicitata Guvernul Boc, insa nu fara ajustarea cheltuielilor si veniturilor cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta.

Se spunea ca majorarea taxelor a fost impusa pentru ca Fondul nu mai are incredere in Guvernul Boc ca poate sa aplice reformele necesare diminuarii cheltuielilor bugetare.

A.S.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu