FMI face scenarii si pentru o depreciere a leului de 15 - 20%: Bancile, grav afectate

Autor: Teodora Bodeanu

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:08

3894 citiri

Fondul Monetar International avertizeaza, in raportul board-ului efectuat in urma celei de-a sasea evaluari, ca, in cazul unei deprecieri a ratei de schimb valutar de 15 - 20 la suta, portofoliile bancilor ar avea serios de suferit.

Romania are puternice legaturi comerciale si financiare cu zona euro, exporturile catre Germania, Italia si Franta reprezentand aproximativ 40 la suta din totalul exporturilor, se arata in raport.

In acelasi timp, sistemul bancar este detinut, in cea mai mare parte, de banci-mama din uniunea monetara.

"O depreciere a ratei de schimb de 15 - 20 la suta ar putea afecta puternic portofoliile bancilor", se precizeaza in raportul publicat pe site-ul FMI.

Raport FMI dupa a 6-a evaluare

Cu toate acestea, FMI nu face estimari atat de sumbre pentru leu, in urma evaluarii reiesind ca rata de schimb este corelata cu fundamentele economice, existand chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic. Daca se ia in calcul echiliburul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.

FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii

Oficialii FMI recomanda Bancii Nationale a Romaniei sa evite interventia excesiva in cursul de schimb valutar, dupa stabilizarea ratei de schimb, astfel incat sa permita o depreciere a leului, atat timp cat rata inflatiei ramane in tinta.

Nu in ultimul rand, oficialii FMI estimeaza ca prelungirea instabilitatii politice ar putea dauna nu doar luarii unor decizii importante pentru economie si implementarii programului agreat, dar si costurilor de finantare, in timp ce ar conduce la o depreciere si mai mare a ratei de schimb valutar.

Din cauza crizei politice, iesirile de capital au crescut, conducand la o depreciere a ratei de schimb de aproximativ 3,5 la suta, in acest an, comparativ cu 2% in perioada similara din 2010 - 2011.

T.B.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (12)