Datoria Spaniei, la maximul ultimelor 2 decenii

Autor: Brandusa Stefanescu

Vineri, 16 Martie 2012, ora 17:56

1137 citiri

Banca centrala a Spaniei a declarat vineri ca datoria guvernamentala a crescut pana la 68,5 procente din PIB, in cel de-al patrulea trimestru, fiind cel mai ridicat nivel atins din 1990 pana in prezent.

Guvernul spaniol a avut un deficit bugetar de 8,5 procente din PIB in 2011, in scadere fata de 9,2 procente in 2010, insa peste tinta guvernamentala de 6 procente, informeaza Wall Street Journal.

Datoria urmeaza sa creasca si in 2012, in conditiile in care Madridul incearca sa-si reduca deficitul pana la 5,3 procente din PIB, mediul economic se arata a fi unul ostil cresterilor iar incasarile venite din taxe si impozite sunt in scadere.

Datoria spaniola ramane scazuta dupa standardele europene si sub media europeana de 87,4 insa rata de crestere este mai rapida decat in alte tari, compensand prabusirea brusca a unor sectoare puternice ale economiei spaniole, cum ar fi cel imobiliar. Totodata, Spania se confrunta cu un somaj peste 23 de procente - cel mai ridicat din zona euro.

Chiar daca tari precum Germania, Franta sau Italia au un nivel al datoriei publice mult peste cel al Spaniei, deficitele guvernamentale in aceste tari sunt mai mici decat cel spaniol, ceea ce compenseaza, cel putin in ochii investitorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu