Cum poti sa scapi de Biroul de Credit

Marti, 04 Martie 2008, ora 08:19

17587 citiri

Daca in general, Biroul de Credit este o institutie extrem de stricta si care nu te uita niciodata, sute de romani norocosi au reusit sa obtina stergerea de pe listele rusinii inainte de expirarea termenului de patru ani, scrie "Cotidianul" de marti. Banca la care acesti oameni aveau datorii a facut, la cererea clientului, o solicitare catre Birou pentru a exclude persoana in cauza din baza de date.

Romanii invoca diverse scuze pentru a iesi din lista rau platnicilor printre acestea: problemele de sanatate, deplasarile peste hotare, motive tehnice. Insa cazurile cand stergerea este permisa sunt rare.

"Cred ca s-a intamplat sa fie scos cineva, dar nu este o regula, ci o exceptie de la regula. Daca a venit cu acte medicale doveditoare ca a stat internat doua-trei saptamani, l-am scos din birou sau ca a fost plecat din tara (a dovedit cu vize de pe pasaport, rezervari la hotel etc.). Dar, repet, nu e regula, ci exceptie", au declarat pentru "Cotidianul" reprezentantii BCR.

"Dintre motivele acceptate pentru stergere putem enumera: rata nu a fost platita din motive independente de vointa clientului, de exemplu din motive tehnice, desi existau banii in contul curent atasat creditului, rata nu s-a tras, generand restante, sau banii au fost depusi din greseala in alt cont ori clientul nu a fost instiintat de aparitia unor solduri debitoare datorate unor comisioane sau carduri de credit emise si neactivate la care s-au perceput taxe si penalitati etc. Raspunsurile se furnizeaza clientilor in cel mai scurt timp posibil, ulterior analizarii complete a situatiei sesizate", spune Mihai Rauta, director Consumer Risk in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Ce trebuie sa faci ca sa fii sters?

Pentru stergerea unui client inregistrat cu restante din baza de date a Biroului de Credit, inainte de termenul legal de stocare a datelor (de 4 ani), se analizeaza fiecare caz in parte si motivele intarzierii.

Clientul poate depune la cea mai apropiata unitate o reclamatie/sesizare (exista un formular pretiparit - « Formular de sesizare ») sau poate alege alt canal de comunicare cu banca (e-mail, Call Center), in care isi exprima solicitarea, explica situatia si aduce dovezi, daca este cazul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)