Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

Autori: Alexandra Sandru, Ana Ilie, Irina Olteanu

Joi, 16 Iulie 2015, ora 03:20

40355 citiri

Foto: Hepta.ro

Parlamentarii greci au aprobat cu o larga majoritate, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ample si tensionate dezbateri, acordul de salvare semnat de premierul elen la Bruxelles cu creditorii internationali.

Au fost 229 voturi pentru si 64 impotriva. Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, s-a bucurat de sprijinul Opozitiei, nu insa si de cel al propriului partid.

Dintre cei 64 de parlamentari care au votat NU, 39 apartin Syriza. Printre ei s-a aflat si fostul ministru de Finante grec, Yanis Varoufakis, dar si actuali ministri. Este o lovitura grea primita de premier din partea propriei formatiuni.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Planul de reforme convenit luni, dupa cel mai lung summit din istoria Eurogrupului, presupune masuri ample in domeniul taxarii, pensiilor, legilor si alte asemenea decizii, care au fost anterior respinse de publicul grec, intr-un referendum convocat de Guvernul lui Tsipras.

    Proteste soldate cu incidente

    Nu au lipsit nici protestele. Miercuri seara, in timpul dezbaterilor din Parlamentul grec, mii de oameni s-au adunat pe strazile din Atena, dar si din alte orase mari ale Greciei, pentru a protesta fata de masurile dure de austeritate din acordul cu creditorii.

    Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene impotriva unor tineri care au aruncat cu sticle incendiare si pietre.

    Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT evolutia evenimentelor privind Grecia:

    03:20 - Este liniste acum in Grecia, dupa votul din Parlament. Incheiem si noi transmisiunea LIVE TEXT si va asteptam in continuare pe Ziare.com pentru a urmari concluziile ministrilor de Finante din zona euro care vor discuta joi dimineata, la ora 10:00 (11:00, ora Romaniei), despre situatia din Grecia. Tot pe Ziare.com veti putea citi reactii dupa votul din aceasta noapte din Parlamentul grec.

    03:10 - Cu toate ca multi parlamentari Syriza au votat impotriva acordului de salvare, acestia sustin in continuare ca ii sunt loiali premierului Alexis Tsipras, noteaza The Guardian.

    02:57 - Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute joi dimineata, la ora 10:00 (11:00, ora Romaniei), prin teleconferinta, despre criza din Grecia.

    02:46 - Ministrul grec al Energiei, Panaiotis Lafazanis, care a votat impotriva acordului, a declarat ca sprijina in continuare Guvernul lui Tsipras. "Nu vrem alegeri anticipate", a spus el. Lafazanis este dispus sa isi dea demisia, in cazul in care premierul ii va cere acest lucru.

    02:41 - Nick Malkoutzis, de la publicatia greaca Kathimerini, a scris pe Twitter ca este de asteptat ca Alexis Tsipras sa isi remanieze cabinetul.

    In pofida crizei, Grecia a continuat sa primeasca aproximativ 1.000 de refugiati pe zi, potrivit estimarilor ONU.

    11:55 - Anarhistii si-au propus sa ajunga in Piata Syntagma pe la 19:30, cand s-ar putea produce violentele pentru care se pregateste politia.

    11:49 - Sindicatul functionarilor publici ADEDY a declansat miercuri o greva generala de 24 de ore, pentru a coincide cu votul din Parlament. De asemenea, sindicalistii se reunesc la 19:00 in fata Parlamentului pentru un protest amplu. Li se vor alatura farmacistii, patronii de restaurante si angajatii municipali.

    Atentionare de la MAE pentru romanii care pleaca in Grecia

    11:36 - De altfel, jurnalistii prezenti la fata locului in Piata Syntagma din Atena, in fata Parlamentului, spun ca azi demonstratiile vor avea loc la orele locale 11:00 si 19:00, iar statia de metrou Syntagma a fost inchisa de dimineata din cauza unei greve.

    11:28 - Politia elena se pregateste pentru o crestere a incidentelor violente incepand de miercuri. Surse citate de Kathimerini sustin ca membrii gruparilor anarhiste intentioneaza sa ocupe sau sa atace cladiri guvernamentale si publice, in semn de protest fata de acordul de salvare.

    11:14 - Bild relateaza, potrivit BBC, ca aproximativ 50 de parlamentari din coalitia de guvernare din Germania se opun discutiilor oficiale cu Grecia pe tema celui de-al treilea acord de salvare. Bundestagul trebuie sa voteze vineri daca sustine acordul. Parlamentul federal are 631 de parlamentari.

    11:03 - Bancile raman inchise in Grecia pana joi, in asteptarea votului Parlamentului, a anuntat ministrul de Finante.

    10:55 - Secretarul general pentru Securitate Sociala din Ministerul Muncii, Giorgos Romanias, a demisionat. Acesta nu este de acord cu reformele solicitate de acordul de salvare.

    Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare

    10:50 - Votul in Parlament va avea loc la miezul noptii, potrivit agentiei Enikos. Inainte de vot va avea loc o dezbatere ce va incepe la ora locala 14:00. Inainte, acordul este dezbatut in comisiile parlamentare.

    Acordul de salvare il aduce pe premierul Greciei in fata unei revolte - Urmeaza doua zile cruciale la Atena (Video)

    Grecia are nevoie de fonduri pentru a mentine economia in viata si Parlamentul trebuie sa aprobe acest plan de austeritate pana la termenul limita de miercuri, miezul noptii, in asa fel incat ceilalti 18 lideri ai zonei euro sa inceapa negocierile cu privire la ceea ce Grecia va primi in schimb, anume un program pe trei ani in valoare de 86 de miliarde de euro.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

    Sursa: Ziare.com

    Vezi comentariile (48)