Consiliul Fiscal cere reforma de urgență a colectării: Veniturile bugetare, problemă de securitate națională

Luni, 16 Mai 2022, ora 16:08

3677 citiri

Consiliul Fiscal cere majorarea de urgență a colectării la bugetul de stat, prin eliminarea evaziunii fiscale.

De asemenea, se cere revenirea la cota unică de impozitare, prin dispariția excepțiilor și scutirilor fiscale.

Nu este eliminată nici posibilitatea unei creșteri a impozitării, pentru a reduce discrepanța dintre veniturile și cheltuielile bugetare.

Reducerea cheltuielilor, imposibilă

Consolidarea bugetară prin creșterea veniturilor fiscale reprezintă o problemă de securitate economică națională și de solidaritate națională, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Fiscal.

Alternativa la a nu crește veniturile fiscale în mod semnificativ pentru a diminua deficitul bugetar este reducerea drastică de cheltuieli (cu câteva procente din PIB), ceea ce este o ecuație pe care membrii Grupului care a emis comunicatul o consideră imposibil de rezolvat.

Aceasta nu înseamnă că eficientizarea cheltuielilor publice nu este necesară și posibilă.

Dar frontul de acțiune urgentă privește reducerea semnificativă a evaziunii fiscale și eliminarea de excepții și scutiri, implicit o ameliorare majoră a colectării taxelor și impozitelor în următorii ani, arată sursa citată.

Regândirea regimului fiscal

O asemenea acțiune ține cont de actualul context, marcat de încetinirea creșterii economice, criza energetică, războiul din Ucraina etc., context ce nu permite majorarea de cote de impunere pentru contribuabilii care nu beneficiază de scutiri.

În funcție de circumstanțe, pot fi examinate și măsuri suplimentare de echilibrare a bugetului public, respectiv o creștere a unor impozite, precum cele de mediu sau pe proprietate, aflate la un nivel scăzut față de standardele europene.

Regândirea regimului fiscal trebuie să aibă în vedere aspecte principiale ce privesc transparența, echitatea, repartizarea corectă a poverii ajustărilor la diverse șocuri adverse, solidaritatea, încurajarea participării pe piața muncii, încurajarea conformării la plată și a onorării obligațiilor, descurajarea evaziunii fiscale și a arbitrajului fiscal etc.

Reforma fiscalității ar trebui să înceapă prin corectarea numeroaselor privilegii și inechități în taxare, astfel încât impozitarea să fie echitabilă, uniformă și proporțională, indiferent de natura activității și de forma de organizare a acesteia.

Alternativa nedorită

Alternativa nedorită ar consta în creșteri ad-hoc de impozite și taxe, reduceri drastice de cheltuieli necesare, impuse de constrângerile de finanțare a deficitelor gemene.

Această alternativă ar avea caracter puternic prociclic, cu efecte nefaste asupra redresării și creșterii economice.

Trebuie amintit că și Banca Națională a averizat recent că România nu poate continua la nesfârșit cu nivelurile actuale ridicate ale deficitelor gemene (intern – bugetar și extern – de cont curent), pentru că poate ajunge în situația ca finanțarea datoriei guvernamentale să nu mai fie sustenabilă.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Risco.ro

Vezi comentariile (6)