Belarus acuză Lituania de construcția în secret a unor depozite subterane de deșeuri nucleare aproape de graniță

Autor: Vlad Iacob

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 15:15

2704 citiri

Oficialii de la Minsk susțin că Lituania construiește în secret depozite pentru deșeuri nucleare la granița cu Belarus. Informația a fost lansată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoly Glaz.

„Recent, trei noi instalații au fost puse în funcțiune pe amplasamentul CNE Ignalina - o instalație intermediară de depozitare a combustibilului nuclear uzat, un complex pentru extracția deșeurilor solide radioactive MI-1 și un complex pentru extracția de solide radioactive. deșeuri MI-2, MI-3.Totodată, toate aceste lucrări se desfășoară în secret, ignorând cerințele principalelor documente din acest domeniu”, a spus el și a adăugat că nu este o glumă.

Glazev a acuzat Lituania că, în ciuda normelor de bază ale unei organizații internaționale atât de autoritare precum AIEA, de mai bine de 15 ani pur și simplu nu a permis misiunilor cheie ale agenției să intre în amplasamentul CNE Ignalina.

„Construirea depozitelor nucleare direct la granița Republicii Belarus, depozitarea pe termen lung a combustibilului nuclear iradiat într-un loc fără izolare nu poate decât să ne provoace temeri legitime”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)