Daniel Funeriu: Test de logica pentru politicieni - modelul polonez vs modelul romanesc

Luni, 11 Martie 2013, ora 19:12

1930 citiri

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a facut o analiza a masurilor luate de autoritatile poloneze in Educatie, masuri similare cu cele incluse in Legea Educatiei. Astfel, arata Daniel Funeriu, in 1999, Polonia a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scazut durata liceului de la 4 ani la 3 ani.

Totodata, polonezii au incurajat si au flexibilizat filiera invatamantului profesional si filiera tehnica/tehnologica (2, 3, 4 ani) in functie de calificare si specificul diplomei si au introdus testarile pentru preorientare la varsta de 13 ani (cu accentul pe "orientare"), arata Funeriu pe blogul personal.

Dupa aceasta reforma, intre 2000 si 2009 elevii polonezi au inregistrat cea mai mare crestere din Europa a scorului la testele PISA. In aceea perioada, rezultatele elevilor romani la aceleasi test fie au stagnat, in cazul matematicii, fie s-au inrautatit, la lectura si stiinte.

Legea Educatiei din 2011 a inclus trecerea clasei a IX-a la gimnaziu (incepand cu anul scolar 2015-2016). Anul acesta ministerul Educatiei a propus mentinerea clasei a IX-a la liceu.

In aceste conditii, Daniel Funeriu ii provoaca pe politicieni la un test de logica:

"Avand in vedere ca schimbarile din Polonia, preluate si de Legea educatiei din 2011, s-au dovedit ca fiind cele mai eficiente din Europa si ca imobilismul din Romania in aceeasi perioada a dus la stagnare, ce trebuie facut mai departe?

Raspuns 1: Sa facem sondaje pe facebook si sa ne intoarcem la situatia Romaniei din 1999-2009.

Raspuns 2: Sa pastram structura noua, similara cu cea a Poloniei, si sa o punem in aplicare cu calm si continuitate (din 1999 Polonia a avut 9 ministri ai educatiei. Romania 13)", spune Funeriu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)