Nobelul pentru Fizica, decernat - castigatorii cred ca Universul va sfarsi in gheata

Autor: Lucian Lumezeanu

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 13:20

6742 citiri

Premiul Nobel pentru Fizica a fost castigat de trei cercetatori din domeniul studierii spatiului cosmic, care au demonstrat accelerarea expansiunii Universului.

Comitetul Nobel a acordat jumatate din premiu lui Saul Perlmutter, de la Supernova Cosmology Project, de la Universitatea Berkeley din California, in timp ce a doua jumatate a fost acordata, in comun, lui Brian Schmidt, de la High-z Supernova Search Team de la Universitatea Nationala din Australia si Adam G. Riess, de la The High-z Supernova Search Team, centru din cadrul Johns Hopkins University din Baltimore, informeaza The Guardian.

Cei trei sunt considerati relativ tineri pentru niste castigatori ai Nobelului pentru Fizica - Perlmutter e nascut in 1959, Schmidt in 1967 si Reiss in 1969.

Explicatia comitetului Nobel pentru acordarea premiului celor trei a fost aceea ca ei au revolutionat cercetarea din domeniul cosmologiei.

Cele doua echipe au contribuit la crearea unei harti a spatiului cosmic prin localizarea mai multor stele din categoria supernovelor (stele care au explodat), aflate in colturi indepartate ale Universului. Membrii lor s-au concentrat mai ales pe un tip special de supernove, care sunt la fel de grele ca si Soarele, dar care au dimensiuni reduse, apropiate de ale planetei Terra.

Echipele au descoperit 50 de supernove si, cercetandu-le, au descoperit faptul ca expansiunea Universului se accelereaza.

Premiul Nobel, decernat pentru cercetari din domeniul medical

Membrii comitetului Nobel au ajuns la concluzia ca cele doua echipe au ajuns la concluzii identice, lucru care a certificat faptul ca cercetarile lor au fost corecte.

"Care va fi destinul final al Universului? Probabil ca va sfarsi in gheata, daca e sa-i credem pe laureatii Premiului Nobel pentru Fizica de anul acesta. Ei au studiat cateva zeci de stele explodate, numite supernove, si au descoperit ca Universul se extinde la o rata supra-accelerata. Descoperirea a venit ca o surpriza completa chiar si pentru laureati insisi", se arata in declaratia Comitetului Nobel.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (8)