A pus mana pe chilipirul deceniului

Colaborator: Victor Pitigoi

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 07:08

3039 citiri

Foto: Infoniac

O americanca rezidenta in Virgina, care a dorit, din motive intemeiate sa ramana sub protectia anonimatului, a dat de un chilipir pe care rareori il intalnesti in viata.

Femeia era o obisnuita a targului de vechituri din oras - asa numitul talcioc de la noi - si, intr-una din peregrinarile sale prin targ, a cumparat trei obiecte bizare: o papusa din carpe, o vaca din masa plastica si o rama aurie, frumoasa dar veche, in interiorul careia se afla o panza "manjita cu vopsea veche" - noteaza Infoniac.

Intreaga achizite a costat-o 57 de dolari. Intentiona sa dea papusa unei nepoate, vaca din material plastic baiatului unei vecine, iar rama s-o pastreze pentru ea, ca sa incadreze acolo propria fotografie de la nunta, dupa ce va arunca panza manjita.

Intre timp, vecina care primise vaca din plastic s-a oferit sa-i spele rama, cu care ocazie a spalat si panza. Cu uimire, a constatat ca ceea ce parea manjit era de fapt pictat. Peisajul aparea bizar, dar sugera multa verdeata pe marginea unui rau.

Asa stand lucrurile, vecina a sfatuit-o pe batrana sa mearga cu ea la o casa de licitatie, unde asemenea panze sunt evaluate si adesea chiar expuse pentru a fi vandute. Poate ia cativa gologani pe ea.

Femeia s-a dus si a aflat cu uimire ca panza manjita cu vopsea veche este un tablou pictat de impresionistul francez Auguste Renoir, in anul 1879, intitulat "peisaj pe malul Senei".

Pictorul a creat mai multe panze cu acest titlu. Toate figureaza in mari colectii, iar despre cea in cauza, expertii au apreciat ca a fost adusa in Statele Unite la inceputul secolului trecut, probabil inainte de Primul Razboi Mondial. N-au putut stabili nici cine a adus-o, nici de unde a obtinut-o.

Expertiza a evaluat tabloul la 100.000 de dolari, ceea ce a determinat batrana femeie sa-l si depuna la casa de licitatii, intrucat pe ea o interesau banii, nu tabloul. Exista destui altii, pe care ii intereseaza tabloul si nu banii.

Intoarsa acasa, a luat papusa de la nepoata si vaca din plastic de la vecina si a alergat rapid cu ele la casa de licitatii. Dar, pe aceste obiecte, desi si ele erau foarte vechi, nu i s-a oferit nici un cent.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu