Editorial: Dilemele turului doi

Autor: Cristian Mihai Chis

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 09:03

4778 citiri

Cu lampile camerelor de filmare infipte in ochi, candidatii au batut din picior pana s-a facut ora 21.00, apoi au azvarlit opium catre popor. Traian Basescu a gasit resurse sa treaca peste scorul strans, a pus accentul pe marea supriza, validarea referendumului, si a punctat in singurul mod eficient, in aceasta etapa a luptei: optiunea masiva a electoratului spre dreapta, daca se aduna pe sine si pe Crin Antonescu.

I-a venit randul lui Mircea Geoana, care a fost inflacarat, dar nu tin minte ce-a rostit, prin urmare nimic notabil. Dupa ce-a glasuit si liderul PNL, care nu mai conteaza in economia lucrarii ce ne asteapta, am inteles de la Ion Iliescu ce-ar fi trebuit sa auda natiunea de la Mircea Geoana. O replica la afirmatia presedintelui: a fost o optiune masiva a electoratului impotriva lui Basescu. Concluzie: Iliescu este singurul care stie ce vorbeste in PSD, si mai ales, stie cand.

Si-acuma cateva necunoscute, care in momentul cand isi vor gasi solutia, vom sti cine a castigat alegerile.

1. In situatia in care n-avea ideea geniala de-a gasi un vehicul pe cat de riscant, pe atat de eficient in varianta ca tine, cum ar fi aratat scorul lui Traian Basescu? Ce rezulta in urma compararii cifrelor sale de candidat cu cifrele referendumului?

2. Ii va promite Traian Basescu lui Crin Antonescu sustinerea lui Klaus Iohannis drept premier in schimbul voturilor? Sau va fi consecvent si va juca mai departe cartea calaretului singuratic, angajat in reforma profunda a statului, oferind liberalilor, nu lui Crin Antonescu, sansa de-a participa la guvernare in conditiile sale?

3. Este clar ca lui Crin Antonescu i se va face o curte teribila. Ii este indiferent cine-i promite desemnarea lui Klaus Iohannis drept premier? Intrebarea are sens, in ciuda faptului ca a afirmat de cateva ori ca mai important decat castigarea alegerilor este indepartarea lui Traian Basescu de la Cotroceni.

4. Poate lua decizii de unul singur presedintele PNL? Sa nu uitam ca liberalii isi doresc puterea, si ma indoiesc ca il vor sustine pe Iohannis pana in panzele albe daca primesc jumatate din guvern. Poate rezista partidul unei oferte venite din partea lui Traian Basescu?

5. Sa ne imaginam ca seful statului este in stare sa-si sacrifice partidul, fara a carui mobilizare poate nu ajungea in turul al doilea, si accepta un premier liberal, pentru a castiga inca un mandat. El are o oferta. Pot avea social-democratii aceeasi oferta? Am inteles jocul cu desemnarea lui Iohannis, care i-a urcat lui Mircea Geoana partidul in cap, desi la presa n-a transpirat nimic, dar sa nu uitam ca PSD e un partid flamand. Va fi in stare grupul care a mizat pe Geoana ca le va aduce un premier, ca sa-si vada linistit de combinatii, sa renunte la oala cu smantana?

6. Liberalii ca liberalii, dar cum se vor comporta la urne alegatorii PNL, in mare masura tineri animati de votul negativ, daca li se va indica sa voteze pentru Traian Basescu? S-ar putea sa nu mai iasa la urne.

7. Insa marea intrebare este alta: reactia romanilor la combinatiile care incep. Pana la urma, referendumul, chiar si consultativ, certifica delimitarea de politicianism. Aici e testul, si Traian Basescu stie asta. Si cred ca a inteles si Mircea Geoana.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (56)