Cand te crezi egalul lui Dumnezeu....

Autor: Constantin Racaru

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 19:51

4505 citiri

"Milionarii dupa gratii, asta-i moda, ne batem joc!", s-a victimizat Cornel Penescu la judecarea recursului la hotararea prin care a fost arestat pentru 29 de zile.

As merge chiar mai departe. George Becali si Cornel Penescu sunt exponentii celor carora bogatia le-a luat mintile, facandu-i sa se creada intangibili. Au ajuns dupa gratii nu doar niste milionari, in euro se-ntelege, ci niste falsi Dumnezei si bine ar fi ca demitizarile sa continue.

De sireturi cu Iisus

George Becali a uitat, daca a stiut vreodata, ca vanitatea este pacatul preferat al Diavolului, iar smerenia una dintre principalele calitati ale unui adevarat credincios.

Felul, extrem de violent, potrivit presei, in care si-ar fi obtinut de la taranii din jurul Bucurestiului multe dintre terenurile ce l-au facut atat de bogat, pomenile facute cu cardul de reporteri dupa el, sa-i stie tot poporul filantropia, impartirea banilor in pragul Palatului, liota de cersetori care il urmarea peste tot, renumele de binefacator, toate trebuie ca-i dadeau sentimentul unei puteri absolute.

"Vecinatatea" cu Dumnezeu i-a dat, probabil, si certitudinea ca-si poate face dreptate singur si tot ea l-a facut sa comita o adevarata blasfemie in Saptamana Patimilor: "Iisus in puscarie!" Daca e sa pastram cheia sa mistica, acesta nu pot fi decat vorbe dictate de Diavol.

Vreme de doua saptamani, George Becali a avut tot timpul sa-si constientizeze conditia pamanteana: "Mi-a dat Dumnezeu o palma", a recunoscut el la iesirea din arest. Scuzele prezentate vineri instantei pentru felul in care s-a comportat la infatisarile anterioare, scuze care se poate sa fi contribuit la decizia de eliberare, declaratiile retinute de dupa eliberare ar putea fi prime mici semne de smerenie sau doar o noua strategie.

Daca a invatat sau nu ceva din cele doua saptamani petrecute in arest, daca vom vedea intr-adevar alt George Becali, dupa cum promite, ne vom convinge cat de curand. De la schimbarea parului la cea a naravului e totusi cale lunga.

Pe Tronul din Pic

Cornel Penescu s-a imbolnavit si el de intangibilitate, fara deliruri mistice insa. A avut doar deliruri de viteza. Dumnezeul de Pitesti, pe tronul sau de Pic, nu-si imagina ca i se poate intampla ceva tocmai lui. Cine sa-si permita vreodata sa intre la el in birou? Trufia fara margini l-a si infundat.

A vorbit fara perdea la telefon despre mita si mituiti, ba chiar a pastrat in propriul birou proba suprema impotriva sa: un CD pe care se afla filmul "ungerii" lui Gheorghe Constantin, CD pe care scrisese cu mana lui "spaga lui Constantin".

Asta e mai mult decat coruptie in sens penal. Exista o multime de corupti in Romania care traiesc cu frica, nu mai stiu cum sa ascunda probele, sa fie cat mai discreti. La Cornel Penescu vorbim despre o inspaimantatoare coruptie a mintii.

Primul pas dintr-un drum foarte lung

De aceea, decizia instantelor de a-i baga dupa gratii nu a fost deloc aberanta. Orice masura penala are si, daca nu chiar in primul rand, o valoare de exemplu, de aviz amatorilor. De aceasta data vizati sunt "Dumnezeii" Romaniei.

Judecatorii le-au fisurat probabil certitudinea intangibilitatii si potentialul de sfidare fara margini a insasi notiunii de onestitate.

Sigur ca pana la o justitie cu adevarat functionala, dincolo de orice suspiciune, este drum lung, teribil de lung. Dar orice calatorie, oricat de lunga, incepe cu un prim pas. El a fost facut si prin seismul pe care l-a provocat in Olimp este extrem de important.

Posibil sa nu mai urmeze un al doilea pas. Posibil ca acest inceput de asanare sa fie doar o floare in mijlocul unei ierni de neinvins a coruptiei. Oricum ar fi insa, aceasta prima readucere printre oameni a falsilor Dumnezei merita salutata si incurajata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (37)