Descoperire alarmantă pentru sănătate: Consumul insuficient al unei băuturi duce la moarte prematură

Autor: George Titus Albulescu

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 02:00

17176 citiri

Consumul insuficient de apă duce la moarte prematură FOTO: New Atlas

Oamenii de știință din cadrul Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite, care au efectuat un amplu studiu publicat în revista eBioMedicine pe 2 ianuarie 2023, au făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Astfel, experții au constatat că oamenii care nu beau suficientă apă zilnic sunt predispuși să moară prematur.

Persoanele care nu consumă o cantitate necesară organismului au un risc mai mare de boli cronice, ele având un prag al mortalității situat la o vârstă fragedă, față de ceilalți, potrivit New Atlas.

Noul studiu a fost inspirat de cercetările anterioare ale aceleiași echipe de oameni de știință de la NIH care au investigat efectele restricției pe termen lung a apei asupra sănătății șoarecilor. Acel studiu din 2019 a constatat că șoarecii care sunt privați de o suficientă hidratare, aceasta le-a scurtat durata de viață cu aproximativ șase luni - echivalentul a 15 ani de viață umană.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Acum cercetarea actuală și-a propus să exploreze dacă nivelurile optime de hidratare la oameni influențează sănătatea și îmbătrânirea. Pentru a face acest lucru, echipa a analizat datele dintr-un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii, care a început la sfârșitul anilor 1980. Datele au cuprins peste 15.000 de participanți, urmăriți în medie pe o perioadă de peste 25 de ani.

Ca măsură indirectă a hidratării, cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu seric din probele de sânge. La persoanele sănătoase, aceasta a fost recunoscută de mult timp ca o modalitate eficientă de a măsura cât de bine este hidratat un organism uman, cu niveluri normale de sodiu seric între 135 și 146 mmol/l.

Nivelurile de sodiu seric ale persoanelor urmărite au fost măsurate în mai multe perioade de timp de 25 de ani, alături de urmărirea a 15 markeri de sănătate utilizați pentru a evalua îmbătrânirea biologică. Acești markeri au inclus tensiunea arterială, biomarkeri imuni și nivelurile de zahăr din sânge.

10 conflicte care vor lovi lumea în 2023: Undele de șoc se transmit pe tot globul

Acei participanți cu niveluri serice de sodiu peste 142 mmol/l au avut cu până la 15% mai multe șanse să se prezinte ca biologic mai în vârstă decât vârsta lor cronologică. Această rată a sărit la 50% la cei cu niveluri serice de sodiu peste 144 mmol/l.

Privind bolile cronice, nivelurile serice de sodiu peste 142 mmol/l s-au corelat cu un risc crescut de boli cronice cu 64%, inclusiv insuficiență cardiacă, diabet și demență. Cei cu cele mai mari niveluri de sodiu seric (144,5-146 mmol/l) au avut cu 21% mai multe șanse de a suferi deces prematur, comparativ cu cei cu cele mai scăzute niveluri de sodiu seric.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)