O nouă conductă de gaze se construiește lângă România

Autor: Maria Rosca

Joi, 03 Februarie 2022, ora 13:43

16376 citiri

Serbia ”se unește” printr-o conductă cu Bulgaria. FOTO seenews.com

Două țări vecine României se vor ”uni” printr-o nouă conductă de gaz. Serbia a început construcția unei conducte de 85,5 milioane de euro (96,8 milioane de dolari) care se va uni cu sistemul de distribuție a gazelor din Bulgaria, scrie publicația SeeNews.

Conducta de 109 km Nis-Dimitrovgrad, cu o capacitate de 1,8 miliarde de metri cubi de gaz anual, va fi pusă în funcțiune până în octombrie 2023, a declarat premierul sârb Ana Brnabic, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor.

În total, 25 de milioane de euro din costurile proiectului vor fi acoperite printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), 49,6 milioane de euro printr-un grant de la IPA, 10,3 milioane de euro de la bugetul de stat al Serbiei și 600.000 de euro din surse proprii ale transportatorului sârb de gaze, Srbijagas, a spus Brnabic.

Proiectul include construirea a două conducte de gaz și a patru stații de măsurare și reglare cu instalațiile adiacente, a spus guvernul.

Interconectorul dintre Bulgaria și Serbia este unul dintre proiectele prioritare ale Grupului la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), înființat de UE în 2015 pentru a facilita finalizarea rapidă a activităților transfrontaliere și a proiectelor europene care diversifică aprovizionarea cu gaze în regiune. În 2020, Comisia Europeană a aprobat un grant de aproximativ 28 de milioane de euro pentru construcția tronsonului bulgar al conductei de gaze.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (7)