Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”

Autor: Andreea Ruxanda

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 03:28

9363 citiri

Nicolar Ciucă, liderul PNL și premierul României, alături de Marcel Ciolacu, liderul PSD FOTO Hepta

Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se apropie anul electoral, ajung în spațiul public tot mai multe informații care întăresc această posibilitate.

Valeriu Stoica, fost președinte PNL, a declarat joi, 1 decembrie, că ar exista deja acest compromis între PNL și PSD, și anume comasarea alegerilor parlamentare și locale în 2024. Pe de altă parte, în decursul zilei au fost ridicate atât probleme de neconstituționalitate privind acest plan, dar au apărut și informații pe surse cum că unul dintre cele două partide menționate nu ar fi de acord din cauza altor mize politice.

Miza comasării alegerilor parlamentare și locale

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că miza acestui plan este punerea în mișcare a structurilor locale, astfel încât PNL și PNL să atragă cât mai multe voturi la alegerile parlamentare, dat fiind că cele două partide au cei mai mulți primari în funcție. De asemenea, punctează că partidele de opoziție, adică USR și AUR, ar fi defavorizate ținând cont că au fie puțini primari, fie deloc.

”Miza comasării alegerilor e clară și anume punerea la treabă pentru alegerile parlamentare a structurilor locale care de obicei se activează mult mai bine la alegerile locale.

Acest lucru face ca PSD și PNL, partidele cu cei mai mulți primari, să fie foarte avantajate prin prisma faptului că structurile lor locale, în frunte cu primarii, sunt obligate să atragă voturi pentru partid pentru alegerile parlamentare făcând campanie în primul rând pentru ei.

Adică se face o translație naturală dinspre candidatul de primar către partid, către candidații la parlamentare și așa mai departe. Pe cât de mult ar ajuta acest lucru PSD și PNL, pe atât de mult rău le-ar face partidelor de opoziție, USR și AUR, partide cu puțini primari sau deloc și cu structuri locale mult mai slabe. Deci din perspectiva mizei electorale efective nu e mult de dezbătut: ar fi un beneficiu important pentru PSD și PNL”, explică Adrian Zăbavă.

Mizele politice - o altă față a problemei

Potrivit unor surse citate de G4Media joi, 1 decembrie, PSD s-ar opune comasării alegerilor deoarece PNL ar avea o altă miză: mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Consultantul politic susține că scenariul este unul posibil, însă pune la îndoială puterea pe care ar mai avea-o Klaus Iohannis la finalul mandatului pentru astfel de jocuri politice.

”Discuția născută de mizele politice reprezintă o altă față a problemei. La momentul în care subiectul a apărut pe agenda publică pentru prima dată, în urmă cu câteva luni, când Florin Cîțu încă era liderul PNL, nu am avut niciun semn din partea PSD-ului că s-ar opune sau că ar fi împotrivă. Din contră, a părut la momentul respectiv că se ia în calcul serios acest lucru.

În consecință nu știu cum să interpretez această informație nouă cum că PSD s-ar opune din cauza acestui fapt, că astfel Iohannis ar avea din nou o numire pe premier după alegerile parlamentare, la sfârșitul mandatului său. Practic e adevărat, s-ar întâmpla acest lucru. Dar câtă putere ar mai avea Klaus Iohannis la final de mandat sau mai mult, dacă Klaus Iohannis ar putea la final de mandat să mai joace politic așa cum a făcut-o după alegerile din 2020, e greu de spus”, mai explică Adrian Zăbavă.

Singurul scenariu în care numirea premierului de către Iohannis ar afecta PSD

Adrian Zăbavă susține că există un singur scenariu în care social democrații ar fi afectați de un nou premier numit de Klaus Iohannis, și anume cel în care PSD nu ar reuși să obțină o majoritate de unul singur.

”Astăzi, așa cum arată simulările electorale, PSD pleacă în 2024 cu prima șansă. Spre deosebire de 2020, atunci când PSD nu a avut o miză din a intra la guvernare chiar dacă a câștigat alegerile, nu a reușit să facă o majoritate, în 2024 povestea va fi de cu totul altă natură. Singurul scenariu în care această numire în mâna lui Klaus Iohannis ar face rău PSD-ului ar fi cea în care PSD-ul ar fi scos dintr-o majoritate. Adică PSD-ul n-ar reuși să aibă majoritate de unul singur și ar reuși PNL-ul să facă o majoritate, caz în care Klaus Iohannis ar fi obligat să numească premierul oferit de o coaliție politică ce are majoritate”, mai arată consultantul politic.

Problemele de neconstituționalitate

Un alt impediment al acestui plan este reprezentat de problemele de neconstituționalitate. Este neconstituțional ca alegerile generale să fie mutate din decembrie în septembrie deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani.

”Principala problemă a lor e cum vor rezolva problemele de neconstituționalitate. Există o decizie pe o speță asemănătoare. Nu putem ignora acest lucru și ne putem gândi că ar putea să existe o decizie contrară”, declară Adrian Zăbavă.

Consultantul politic mai punctează un aspect important, și anume că, la momentul la care a apărut prima dată ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, se simțeau încă puternic consecințele pandemiei de coronavirus, urmând să fie adăugate la scurt timp pe listă incertitudinile privind războiul din Ucraina și situația economică dificilă. Drept urmare, exista un risc destul de mare ca AUR să crească mult până în preajma alegerilor parlamentare pe fondul unui val de nemulțumire în rândul populației privind situația economică. Dar lucrurile s-au schimbat.

”Privită atunci, era gândită mai mult ca modalitate de a se pune la adăpost. Astăzi suntem mult mai aproape de 2024 și suntem într-o cu totul altă etapă, se întrevăd perioade economice dificile, dar nu se întrevede ceva apocaliptic din care să se nască un val politic fie al AUR, fie al altui partid, din care PSD și PNL aflate la guvernare să piardă foarte mult. În consecință pare că nu mai există acest risc și poate că PSD se gândește că nu mai are nevoie să se pună la adăpost. PSD se poate gândi că poate câștiga alegerile parlamentare cu o diferență semnificativă și fără să comaseze alegerile”, mai explică Adrian Zăbavă.

Programarea alegerilor în 2024 - un aspect crucial

Adrian Zăbavă mai arată că va fi foarte important calendarul alegerilor din 2024, an în care vor exista alegeri europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale.

”Modul în care se vor programa alegerile în 2024 va fi foarte important. Avem clar niște alegeri europarlamentare în mai. Deci pe lângă calculul simplu al comasării alegerilor, atunci, odată cu apropierea lui 2024, vor intra în scenă calculele pentru programarea alegerilor și interpretările legislative cu privire la cum se pot programa pentru că legea oferă niște marje. Va fi foarte important și acest lucru: când vor fi alegerile locale, când vor fi alegerile parlamentare, dacă vom avea alegeri prezidențiale înainte de cele parlamentare, dacă vor fi invers. Se pot pune pe foaie scenariile conform legii, dar chiar și așa, vom avea trei ture de alegeri într-o perioadă foarte scurtă, excluzându-le pe cele europarlamentare care deja sunt stabilite, cu niște marje setate de lege care vor da posibilitatea celor aflați la putere să decidă cum se vor desfășura și în ce fel, cu anumite avantaje pentru un actor politic sau altul”, concluzionează consultantul politic.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)