Cupa UEFA, pensionata la 38 de ani (Recorduri si curiozitati)

Autor: Ciprian Florea

Vineri, 22 Mai 2009, ora 08:08

2547 citiri

Finala castigata miercuri de Sahtior Donetk a reprezentat ultima partida din Cupa UEFA, competitie ce isi va schimba formatul in acest an si va deveni Europa League.

Finala de la Istanbul a marcat 38 de ani de exista a Cupei UEFA, competitie ce a inlocuit in 1971 Cupa Oraselor Targuri. Asemeni Cupei Cupelor, disparuta in 1999, CUpa UEFA a fost sacrificata in numele drepturilor TV, din prisma banilor oferiti si a numarului crescut de partide disputate in cadrul turneului.

In cele 38 de sezoane, competitia numarul 2 a Europei a trecut prin mai multe schimbari. Daca la inceput a fost doar un turneu eliminatoriu, in sistem tur/retur, iar finala nu facea exceptie, incepand cu 1998, ultimul act al UEFA s-a disputat intr-o singura mansa.

Introducerea grupelor

Din sezonul 2004/2005 a fost introdus un sistem de grupe, ce impartea 40 de formatii in 8 urne a cate 5. Partidele se disputau intr-o singura mansa, prin tragere la sorti, primele trei formatii calificandu-se in 16-imi. Cele 24 de formatii erau completate de cele 8 echipe clasate pe locul in grupele Ligii Campionilor.

Sezonul 2009/2010 va prezenta noua Liga Europa, o competitie ce va avea 4 runde de calificare urmate de un format similar Ligii Campionilor, doar ca in loc de 8 grupe vor fi 12, in sistem tur/retur.

Scoasa la pensie, Cupa UEFA a adunat 38 de ani de istorie, recorduri si statistici, iar cateva dintre acestea vor fi prezentate aici.

Recorduri si curiozitati

Giuseppe Bergomi - Fotbalistul cu cele mai multe partide disputate in Cupa UEFA. Italianul a bifat 96 de prezente, toate cu Inter Milano, formatie cu care a castigat trei trofee in cadrul competitiei.

Luxemburg - detine doua recorduri negative: cea mai severa infrangere, Red Boys - Ajax, scor 0-14, in 1984, si cea mai mare diferenta de scor intr-o mansa dubla, Rumelange incasand de la Feyenoord, in 1972, 21 de goluri fara sa incrie.

Feyenoord Rotterdam - Cea mai mare diferenta de ani intre doua trofee. Dupa primul succes inregistrat in 1974, olandezii au trebuit sa astepte 28 de ani pana sa castige o noua Cupa UEFA.

Italia - poate fi considerata campioana Cupei UEFA cu noua finale castigate: Inter si Juventus de cate 3 ori, Parma de 2 ori si Napoli.

Inter Milano - pe langa faptul ca detine 3 trofee, o performanta similara avand doar Juventus si Liverpool, "nerrazzurii" au devenit in 1994 castigatoarea cea mai slab clasata in campionatul inter, terminand Serie A pe locul al 13-lea.

Henrik Larsson - golgheterul all-time al Cupei UEFA. Desi nu a castigat trofeul, suedezul a marcat 37 de goluri in aceasta competitie, pentru formatiile Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam si Helsingborgs.

7 - numarul finalelor disputate de echipe din aceeasi tara:

1972 Tottenham Hotspur - Wolverhampton

1980 Eintracht Frankfurt - Monchengladbach

1990 Juventus Torino - AC Fiorentina

1991 Inter Milano - AS Roma

1995 AC Parma - Juventus Torino

1998 Inter Milano - Lazio Roma

2007 FC Sevilla - Espanyol Barcelona.

25 - numarul formatiilor care au castigat Cupa UEFA, acestea provenind din 11 tari:

Italia - 9 trofee

Germania - 6

Anglia - 6

Spania - 5

Olanda - 4

Rusia - 2

Suedia - 2

Belgia - 1

Portugalia - 1

Turcia - 1

Ucraina - 1

QPR - Formatia britanica Queens Park Rangers au suferit cea mai dramatica rasturnare de situatie din istorie. S-a intamplat in turul III al sezonului 1984/1985, cand englezii au invins acasa pe Partizan Belgrad cu 6-2, pentru ca apoi sa piarda incredibil in Iugoslavia, scor 0-4.

Obiectele aruncate din tribuna au decis doua partide si chiar o calificare. In 1984, portarul lui Anderlecht a incasat un gol dupa ce o pasa venita de la un coechipier a fost deviata de o piatra aruncata pe gazon. Belgienii au fost egalati pe nedrept, dar au reusit sa castige mansa retur. Celalalt eveniment, mult mai recent si foarte probabil cunoscut tuturor, s-a petrecut la returul semifinalei Hamburg - Werder Bremen, din acest sezon. Calificat la final de partida, Hamburg a avut ghinionul sa acorde un corner involuntar, dupa ce mingea a ricosat dintr-o bucata de hartie in genunchiul unui fundas al gazdelor. Baumann a marcat golul calificarii in finala, pe care werder avea sa o piarda cu Sahtior Donetk.

Ernesto Valverde - cel mai ghinionist om din UEFA. A pierdut ca jucator al gruparii Espanyol finala din 1988, cu Leverkusen, dupa ce ibericii au fost egalati de la 3-0, pentru ca in 2007 sa piarda cu aceeasi echipa, dar de data asta ca antrenor, finala aceleiasi competitii, in fata Sevilliei.

Bundesliga Cup - In 1980 Cupa UEFA a cunoscut un eveniment rarisim. Germania de Vest a inscris in competitie 5 echipe, printre care si castigatoarea en-titre, Borussia Monchengladbach. Toate cele 5 formatii s-au calificat in sferturi, iar 4 dintre ele au avansat in semifinale, transformand Cupa UEFA intr-o "afacere" germana.

Xanthi - Formatia greaca este singura echipa care incepe cu litera X inscrisa vreodata in Cupa UEFA. Grecii au participat in primul tur al sezoanelor 2002, 2005 si 2006, dar au fost eliminati de fiecare data.

Bordeaux - Singura formatie care a ajuns pana in finala Cupei UEFA dupa ce a pornit din Cupa Intertoto.

Noua competitie, Europa League, care va ingloba si Cupa Intertoto, va debuta pe 2 iulie 2009, cand este programata prima mansa a primului tur preliminar.

Ultima editie a Cupei UEFA a fost castigata de formatia Sahtior Donetk, condusa pe banca de Mircea Lucescu, care s-a impus in finala disputata cu Werder Bremen, scor 2-1.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu