Renovarea caselor: Economii substantiale de energie, combaterea saraciei si egalitate pentru proprietari

Autor: Mihai Moia

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 07:14

8622 citiri

In Romania, in fiecare zi si in aproape fiecare cladire, se "arunca bani pe fereastra" din cauza lipsei eficientei energetice.

Peste 90% dintre cladirile din Romania nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. Asta se traduce in facturi mai mari pentru racirea sau incalzirea imobilelor. Nu inseamna doar bani pierduti, care ar putea ramane in buzunarele proprietarilor, mai ales in ale celor aflati in situatie de saracie energetica, inseamna si tone de gaze cu efect de sera care ajung in atmosfera.

Eficienta energetica a cladirilor reprezinta o prioritate a politicilor europene privind energia si schimbarile climatice, dar si a celor privind securitatea aprovizionarii cu energie si combaterea saraciei energetice.

La nivelul Uniunii Europene, cladirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie (in Romania peste 50%) si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera (in Romania peste 40%), iar aproximativ 75% dintre cladiri nu sunt eficiente din punct de vedere energetic.

In Romania sunt aproximativ 8,2 milioane de locuinte, distribuite in 5,1 milioane de cladiri. In zona urbana, 72% din locuinte sunt in cladiri de tip bloc, in timp ce in zona rurala 94,5% din locuinte sunt case unifamiliale. Acestea din urma reprezinta nu mai putin de 98% din fondul rezidential. In Romania, o familie din sapte se confrunta cu probleme serioase privind calitatea locuintei, cele mai frecvente fiind deteriorarea peretilor, a podelelor si a tocurilor ferestrelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)