Marea Britanie iese din UE - Filmul ultimelor 24 de ore care au dus la aceasta decizie istorica

Autor: Redactia Ziare.com

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 09:15

93402 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in referendumul istoric de joi, potrivit datelor oficiale finale publicate vineri.

51,9% dintre alegatori au votat pentru parasirea Blocului comunitar si 48,1% pentru a ramane. Diferenta a fost destul de mare, in conditiile in care inainte de votul crucial, taberele pareau la egalitate. Ba chiar majoritatea sondajelor dadeau un avantaj celor pro-UE.

Efectele Brexit-ului nu au intarziat sa apara: lira a ajuns vineri dimineata la cel mai scazut nivel in raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani, indicii bursieri sunt in scadere puternica la nivel global, pretul aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Citeste toate informatiile despre Brexit

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT principalele evenimente din cadrul referendumului din Marea Britanie:

09:12 Au fost anuntate rezultatele finale: Marea Britanie iese din UE. 51,9% dintre alegatori au votat pentru parasirea Blocului comunitar si 48,1% pentru a ramane.

09:06 - Ministrul de Externe de la Londra, Philip Hammond, a declarat ca premierul britanic David Cameron nu isi va da demisia, informeaza ITV. Precizarile sale vin dupa ce presa straina a speculat ca primul ministru va renunta la functie.

09:01 - Au fost numarate toate voturile. Se asteapta rezultatele finale oficiale.

08:50 - Mai trebuie anuntat rezultatul oficial in doua circumscriptii. Pana acum, 16.835.512 voturi au fost in favoarea Brexit si 15.692.093 de voturi pentru ramanarea in UE.

08:47 - BBC anunta ca numarul de buletine numarate pana in acest moment este suficient pentru ca rezultatul sa fie considerat ireversibil. Astfel, Marea Britanie iese din UE.

08:38 - In cazul confirmarii Brexitului, premierul David Cameron si-ar putea pierde functia, scrie The Associated Press.

08:34 - Si Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe, a apreciat, intr-un scurt mesaj pe Twitter, ca este o zi trista pentru Europa.

09:10 - Presa britanica este impartita. Multe publicatii si-au ales tabara, unele pronuntandu-se pentru mentinerea tarii in UE, altele pentru iesirea din blocul comunitar. Contra Brexit s-au pronuntat The Guardian, The Observer, The Times. Sunday Times sau tabloidul The Sun, The Economist, Daily Mail ori The Daily Telegraph sunt partizane ale iesirii Marii Britanii din UE.

09:00 - S-au deschis sectiile de vot. La referendum sunt asteptati sa se pronunte in total 46,5 milioane de cetateni britanici.

Cine poate vota

  • toate persoanele care au drept de vot la alegerile generale parlamentare in Regatul Unit, inclusiv britanicii, irlandezii si cetatenii din Commonwealth care au implinit varsta de 18 ani si care sunt rezidenti in Regatul Unit
  • cetatenii Regatului Unit care sunt rezidenti peste hotare si care au fost trecuti in registrul de vot parlamentar in ultimii 15 ani
  • cetatenii irlandezi care s-au nascut in Irlanda de Nord si au fost inregistrati sa voteze in Irlanda de Nord in ultimii 15 ani
  • britanicii si cetatenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European

Cum se voteaza

Cetatenii care se prezinta la vot vor primi un singur buletin de vot pe care se afla intrebarea: "Regatul Unit ar trebui sa ramana membru al Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana?".

Pe acelasi buletin se afla si raspunsurile: "Sa ramana membru al Uniunii Europene" si "Sa paraseasca Uniunea Europeana".

Alegatorii vor trebui sa marcheze cu o cruciulita unul dintre raspunsuri.

Cand paraseste, efectiv, Marea Britanie UE in cazul unui vot favorabil

Potrivit expertilor, in cazul in care 50% plus unul dintre alegatorii veniti joi la urne se pronunta pentru iesirea tarii din UE, parasirea efectiva a blocului comunitar se va produce dupa cel putin doi ani.

Marea Britanie va continua in aceasta perioada sa fie sub incidenta tratatelor si reglementarilor comunitare, dar nu va mai participa la procesul decizional, Londra urmand sa negocieze termenii acordului de parasire a Uniunii Europene.

Referendumul nu are caracter obligatoriu din punct de vedere decizional, iar Parlamentul va trebui sa adopte o serie de modificari legislative care ar permite iesirea tarii din UE.

Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca iesirea Marii Britanii din UE, dat fiind ca aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Este insa putin probabil ca membrii Parlamentului sa nu tina cont de votul cetatenilor, pentru ca ar risca pierderea urmatoarelor alegeri legislative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (49)