Acordul pentru Brexit a fost respins categoric, pentru May urmeaza o motiune de cenzura. Bruxelles-ul reactioneaza dur: Timpul aproape s-a scurs!

Autor: Alexandra Sandru

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 23:30

37713 citiri

Foto: Arhiva Hepta.ro

Parlamentul britanic a respins, marti, acordul negociat cu UE de Theresa May pentru Brexit. Este o infrangere usturatoare pentru premierul britanic, cu doar 202 voturi pentru si 432 impotriva. Este cel mai categoric vot impotriva unui guvern din istoria recenta a Marii Britanii.

Imediat Opozitia a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului May, ce va fi dezbatuta si votata miercuri. May a dat de inteles ca se asteapta sa treaca de acest vot de neincredre cu bine si a anuntat ca apoi se asteapta ca toate partidele sa se aseze la masa negocierilor si sa ajunga la o forma acceptabila a acordului pe care spera sa o agreeze si Bruxelles-ul.

Insa liderii UE au aratat, in reactiile la cald, ca nu doar rabdarea le ajunge la capat, ci si timpul. Mai sunt doar doua luni si cateva zile pana pe 29 martie, cand este programata iesirea oficiala a Marii Britanii din UE: "Desi nu vrem un Brexit neordonat, vom continua munca pentru a ne asigura ca UE e pregatita si pentru acest scenariu".

Premierul Theresa May a amanat votul la inceputul lunii decembrie, anticipand un esec, in speranta ca o luna ii va da timp sa negocieze si cu liderii UE, dar si cu cei britanici. Niciuna dintre aceste tentative nu a avut rezultate.

Cel mai negru scenariu este acela al unui Brexit fara acord, care ar crea haos in Marea Britanie, unda de soc fiind de asteptat sa loveasca intreaga lume, in special Europa. Daca trece de motiunea de cenzura, May va avea 3 zile sa vina cu un Plan B, iar chiar daca si acesta e respins de Parlament tot exista si alte optiuni. Multi parlamentari au avansat chiar scenariul unui nou referendum si a anularii Brexit-ului.

Un Brexit fara acord ar putea da ceasul inapoi cu zeci de ani. Joaca la cacealma cu cel mai negru scenariu

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele momente si declaratii de la dezbaterea si votul acordului pentru Brexit:

23:30 - Inchidem aici transmisia despre conditiile "divortului" dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Va asteptam si maine sa aflam impreuna daca Theresa May va supravietui si de aceasta data votului de neincredere si cum vor decurge in continuare discutiile Londrei cu Bruxelles-ul.

23:23 - Iata si mesajul presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani: "Votul pe acordul Brexit este o veste proasta. Ne gandim in primul rand la cele 3,6 milioane de cetateni UE care traiesc in UK si la britanicii care traiesc in tarile UE. Ei au nevoie de asigurari in ce priveste viitorul lor. Noi vom fi mereu alaturi de ei".

17:23 - Procurorul general insista ca o iesire ordonata are nevoie de un acord si ca, daca acest acord nu este votat azi, nu se va mai putea intoarce nimeni la el.

"Este ilogic sa respingi un acord pentru simplul argument ca nu ofera destule certitudini, cand alternativa este nicio certitudine", spune Cox.

17:19 - Laburistul John McDonnell insista ca, daca acordul nu este votat, un nou referendum este calea de urmat.

17:11 - In fata Parlamentului sunt numerosi cetateni care asteapta sa vada care va fi rezultatul. Sunt si din cei care insista pe Brexit orice ar fi, si cei care au votat in 2016, dar acum s-au razgandit: "Nimeni n-a votat sa fie saracit", se citeste pe unele pancarte. Desigur, sunt si cei care cer cu totul renuntarea la Brexit.

16:33 - Doar 4 amendamente au fost selectate pentru a fi supuse votului in aceasta seara.

15:48 - Procurorul general Geoffrey Cox se afla acolo ca sa vada ce propuneri au parlamentarii si ce solutii legale sunt cele mai potrivite. Cox a facut apel la parlamentari sa "inteleaga valoarea compromisului" si spune ca un tratat este esential, urmand ca lucrurile sa fie ulterior reglate prin tratatele ce vor fi semnate de Regat.

"Nu sunteti copii, sunteti parlamentari", le-a spus procurorul general.

15:36 - Theresa May a convocat Cabinetul inainte de plenul Parlamentului si le-a atras atentia ca in primul rand "Guvernul serveste poporul" si ca ea a luptat sa le dea cetatenilor ceea ce ei au spus prin vot ca vor. Ea a promis ca va reactiona rapid, oricare va fi rezultatul votului.

15:00 - Dezbaterile au inceput la ora 14:50, ora Romaniei, cu o declaratie a procurorului general Geoffrey Cox.

La ora 20:30 este de asteptat ca Theresa May sa sustina declaratia finala, ultima tentativa de a-i convinge (chiar si pe unii dintre propriii colegi), sa voteze acordul. La ora 21:00 va incepe votul pe amendamente, urmat de votul final pe acordul lui May. E de asteptat si ca premierul sa sustina o declaratie dupa aflarea rezultatului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (24)