Cursul de schimb vizat pana in 2016 si efectele pe cresterea economica

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:22

5337 citiri

Anul 2012 este singurul de dupa 2009 in care este prevazuta o depreciere in termeni reali a leului fata de euro.

Potrivit analizei Comisiei Nationale de Prognoza, in urmatorii patru ani, moneda noastra nationala ar trebui sa se aprecieze in termeni reali fata de moneda cu 15,5%. Nominal, anul viitor ar urma sa fie atins un maxim de 4,50 lei/euro, dupa care se va reveni spre un nivelul mediu de 4,40 lei/euro in perioada 2015 - 2016.

In principiu, asta inseamna ca se va merge pe ideea de a trimite cat mai mult din cresterea de productivitate in cursul de schimb, ceea ce ar insemna o crestere, cu prioritate, a puterii de cumparare fata de marfurile importate printr-un leu mai puternic si mai putin prin majorarea salariilor. De aceea, ar fi de explicat pentru pensionari doua lucruri.

Primul, chiar si daca vor lua aceiasi bani in expresie nominala, puterea lor de cumparare in euro va creste, ceea ce inseamna ca vor putea achizitiona mai multe produse din import. Al doilea, chiar si daca nu vor vedea majorari semnificative de pensii, valoarea activelor pe care le detin se va majora in euro iar depozitele in lei vor fi in siguranta, cu o valoare mai mare in euro la finele perioadei de depunere.

Citeste mai multe despre Cursul de schimb vizat pana in 2016 si efectele pe cresterea economica pe CursDeGuvernare.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)