Criza din Grecia si leul romanesc: 4 intrebari esentiale despre moneda nationala

Autor: Constantin Pescaru

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 07:36

6851 citiri

Foto: Ziare.com

Leul resimte undele de soc transmise de criza din Grecia, insa Banca Nationala a Romaniei va apara moneda nationala, astfel ca nu va fi depasit cursul de 4,52 lei/euro decat temporar, sustin analistii bancari.

Grecia, al 12-lea ceas: Chiar daca va fi salvata de UE, nu scapa de reforme LIVE

Luni, cu o zi inainte de expirarea termenului la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, euro a atins nivelul maxim al ultimelor 5 luni.

Pentru ca ajunsese la pragul 4,50 lei/euro, BNR a intervenit in piata, iar cotatia a ajuns, marti, la 4,4735 lei/euro.

Curs valutar: Leul creste spectaculos, in ciuda crizei din Grecia

Insa ce s-ar putea intampla in continuare cu moneda nationala? Ziare.com a stat de vorba cu Ciprian Dascalu, economist-sef la ING Bank, care ne-a explicat patru chestiuni arzatoare pe aceasta tema.

Leul resimte o presiune de depreciere ca urmare a incertitudinilor privind Grecia avand in vedere expunerea sectorului bancar cu 12% din activele bancare romanesti cotrolate de capital grecesc, sustine analistul ING Bank.

Banca centrala intervine pentru a modera episoadele de volatilitate si a preveni eventuale miscari ale cursului care nu au legatura cu fundamentele macroeconomice, a explicat Ciprian Dascalu.

"Este posibil ca banca centrala sa intervina pentru a mentine cursul in zona de stabilitate sugerata la inceputul acestui an, de 4,38-4,52 lei/euro. Totusi, pe termen scurt, nu excludem ca EUR/RON sa se tranzactioneze si in afara acestui interval", a avertizat analistul.

  • Cum se va comporta leul fata de monedele din regiune? E mai sensibil la unda de soc venita din Grecia?

Expunerea directa a sectorului bancar ar face, in teorie, leul mai vulnerabil la o iesire a Greciei din zona euro, comparativ cu zlotul polonez si forintul maghiar.

"Faptul ca BNR are un regim de curs de flotare controlata fata de un regim mult mai liber al monedelor in regiune, face mai probabil ca efectul de contagiune sa fie mai vizibil pe pietele regionale, ducand la o depreciere mai accentuata a monedelor din regiune relativ la leu, in special forintul, in conditiile in care Ungaria nu are statutul de investment grade (favorabil pentru investitii), cum e cazul Romaniei.

Totusi, presiunea de vanzare se va simti in special pe eurobondurile romanesti (obligatiuni - n.red.), determinand o crestere a randamentelor (dobanzilor - n.red.) si va fi reflectata in cresterea pantei curbei randamentelor in lei, avand in vedere expunerea preponderenta a nerezidentilor pe maturitatile mai lungi", ne-a mai spus Ciprian Dascalu.

  • Ce se va intampla cu leul, in cazul celui mai negru scenariu in ceea ce priveste Grecia?

"Ramanem la parerea ca EUR/RON va depasi doar accidental si temporar nivelul de 4,52, avand in vedere fundamentele (surplusul pozitiei externe) favorabile unui leu mai puternic. Totusi, o escaladare a tensiunilor din Grecia poate duce la o crestere a ratelor de dobanda pe termen scurt ca urmare a eventualelor interventii ale bancii centrale", a mentionat analistul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu