Consumul de bere are un efect puțin cunoscut asupra colesterolului

Autor: Bogdan Atanasiu

Sambata, 07 Septembrie 2024, ora 19:18

16555 citiri

Prietene care beau bere FOTO Pexels

Dacă medicul dumneavoastră vă spune că aveți colesterolul ridicat, poate fi frustrant să vă gândiți cum a ajuns la niveluri nesănătoase.

Vă puteți reduce colesterolul fără medicamente renunțând la alimentele bogate în grăsimi saturate și consumând mai multe grăsimi sănătoase care se găsesc în somon, nuci și semințe. Fibrele solubile din alimente precum fulgii de ovăz, fasolea și merele scad cantitatea de colesterol absorbită în organism. De asemenea, va trebui să slăbiți puțin, să faceți mai multă mișcare și să renunțați la fumat.

Chiar dacă berea nu conține grăsimi, aceasta vă poate afecta colesterolul

Conform unui studiu publicat în Nutrients, consumul moderat de alcool este legat de creșterea colesterolului HDL (bun) prin reducerea activității unei proteine care transferă colesterolul HDL către colesterolul LDL. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să beți mai multă bere. Băutorii mari de alcool tind să aibă trigliceride ridicate deoarece alcoolul interferează și cu capacitatea organismului de a descompune grăsimile. Cu alte cuvinte, cantitatea de bere pe care o bei poate fi bună sau rea pentru nivelul colesterolului tău.

Cât de mult alcool afectează colesterolul

Consumul moderat de alcool este considerat a fi două băuturi sau mai puțin pe zi pentru bărbați și o băutură pentru femei. Acest lucru poate fi confuz, mai ales că conținutul de alcool poate varia de la 3,2% la peste 9% în berile artizanale de astăzi.

Consumul de bere de la ușor la moderat are fie un efect pozitiv, fie un efect redus asupra colesterolului dumneavoastră, însă consumul mai mare de bere accentuează efectul negativ al colesterolului.

Deși consumul moderat de bere vă poate crește colesterolul HDL, s-ar putea să constatați cum colesterolul HDL scade cu cât beți mai mult. Un articol publicat în International Journal of Molecular Sciences a constatat că chiar și băutorii moderați care au băut timp de 10 ani aveau niveluri cu 13% mai scăzute de HDL în comparație cu nebăutorii. Băutorii moderați aveau, de asemenea, niveluri mai ridicate de trigliceride.

Prea multă bere nu este bună pentru sănătate

S-ar putea să aveți niveluri sănătoase de colesterol, dar colesterolul este doar un factor în sănătatea dumneavoastră generală. Vinul roșu ar putea avea proprietăți antioxidante, dar berea este legată de inflamațiile din organism care pot duce la boli cronice, conform unui studiu din 2020 din Nutrients. Consumul excesiv de bere vă poate crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, în special la bărbați. O bere pe zi ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 53%, dar un consum mai mare crește riscul.

Alimentele fermentate hrănesc bacteriile din intestin pentru a vă îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. Berea este, de asemenea, fermentată. Un studiu din 2020 din Molecules a constatat că băutorii moderați de bere aveau mai multe bacterii care produc acid butiric, care reduce inflamația și promovează sănătatea digestivă. Cu toate acestea, prea multă bere crește riscul de cancere ale gurii, esofagului, colonului, ficatului, laringelui și sânului, conform unei meta-analize din 2015 din British Journal of Cancer.

Cercetările anterioare privind efectele benefice ale consumului moderat de alcool sunt acum reevaluate, sugerând că cel mai bine este să nu consumați alcool. Dacă alegeți să beți, amintiți-vă că un consum moderat de alcool nu înseamnă să amânați până în weekend. Conform National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, consumul excesiv de alcool este considerat consumul a cinci sau mai multe băuturi în două ore pentru bărbați și a patru sau mai multe băuturi pentru femei, scrie healthdigest.com.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
Vrei să dormi doar 5 ore și să fii odihnit? Iată ce trebuie să faci
Consumul de ouă afectează ficatul? Mit sau realitate?

Sursa: Ziare.com

#bere, #colesterol, #efecte, #alcool , #colesterol

Adauga comentariu