Trichet exclude riscul de dubla recesiune in Europa

Autor: Alina Bardas

Marti, 15 Februarie 2011, ora 20:15

1025 citiri

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, este de parere ca economia din zona euro se comporta putin mai bine decat asteptarile, acest lucru permitandu-i sa excluda orice risc de dubla recesiune.

"Economia reala ne rezerva, trimestru dupa trimestru, tot felul de surprize. Intoarcerea cresterii economice a fost observata in al treilea trimestru din 2009 si, de atunci, am vazut ca zona euro se comporta mult mai bine decat ne asteptam. Cei mai recenti indicatorii inregistrati la sfarsitul anului 2010 confirma acest lucru.

Subliniem ca acest lucru este valabil nu numai pentru Germania, ci pentru intreaga zona euro. De la BCE nu am impartasit temerile referitoare la o dubla recesiune, chiar daca am avut o retorica precauta. Sunt sigur ca banca centrala a fost o ancora de stabilitate si incredere in aceasta perioada foarte dificila, asa ca a jucat un rol important in consolidarea acestei recuperari", a declarat el, intr-un interviu pentru Les Echos.

"Toata lumea stie ca suntem de neclintit cu privire la riscurile inflationiste. Am facut intotdeauna ce a trebuit pentru ca stabilitatea preturilor sa fie mentinuta pe termen mediu. Suntem mandri ca s-a inregistrat o crestere medie a preturilor de 1,97% pe an in primii 12 ani ai monedei unice, ceea ce corespunde exact la o tinta de inflatie aproape de 2%", a preciat el.

Intrebat daca problema de solvabilitate a Greciei este rezolvata sau ar trebui gasite noi modalitati de a reduce datoria, Trichet a declarat ca Grecia va reusi sa-si recastige credibilitatea.

"Un plan a fost elaborat de Guvernul elen. Acest plan a fost aprobat de catre intreaga comunitate internationala si de catre Europa. Acesta se aplica si acest lucru este foarte important. Aplicarea stricta a planului va permite grecilor sa recapete credibilitatea", a precizat el.

Seful BCE sustine ca nu condamna Europa pentru ca a preferat sa aiba o crestere lenta pentru o lunga perioada de timp, caci, oricum, zona este mult mai "deschisa" decat SUA sau Japonia.

"Zona euro este mai deschisa catre lume decat sunt Japonia si Statele Unite ale Americii. Acceptam competitia mondiala. Cand un membru al Uniunii Economice si Monetare a atins un nivel bun de competitivitate la nivel european si global, cum este cazul, in prezent, al Germaniei, de acest lucru beneficiaza intreaga zona.

Consolidarea competitivitatii economiilor noastre este un mijloc de consolidare a standardului nostru de viata si in special a locurilor noastre de munca", a adaugat el.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu