Wikileaks: Cum a renuntat Basescu la doua miliarde de dolari

Marti, 29 Martie 2011, ora 15:36

9547 citiri

O telegrama a ambasadei SUA in Romania, datata 2005, noteaza ca presedintele Traian Basescu le-a comunicat diplomatilor americani ca Romania a acceptat sa renunte la 80% din datoria istorica de 2,6 miliarde de dolari pe care trebuia sa o primeasca de la Irak.

Potrivit documentului, dezvaluit de WikiLeaks, Basescu a informat o echipa condusa de ambasadorul Richard Jones, consilier al Secretarului si Coordonatorului Politicii pentru Irak, la 21 iulie 2005, ca Romania isi respecta neconditionat angajamentul de a-si mentine trupele in Irak, noteaza Mediafax.

"Basescu a subliniat greutatile financiare pe care Romania le intampina cu intretinerea fortelor sale armate in contextul in care tara s-a confruntat cu indundatii majore, adaugand ca un sprijin suplimentar din partea guvernului SUA pentru reforma in domeniul apararii ar putea permite Romaniei sa-si dezvolte contributia in Irak. Desi Romania nu face parte din Clubul de la Paris, Basescu a confirmat ca tara este dispusa sa stearga 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari", se arata in telegrama.

Seful statului a vorbit, de asemenea, si despre cererea Romaniei de a-l audia pe "cetateanul irakian-american Mohammad Munaf, suspect de terorism in Romania".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (36)