Basescu: BNR sa cumpere aur de la Rosia Montana, sa ramana in tara pana la ultimul gram

Autor: Alexandra Sandru

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 21:00

13963 citiri

Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea fi cumparat de BNR, ramanand astfel in Romania "pana la ultimul gram".

"Romania nu are nicio problema ca, indiferent cine exploateaza resursele, sa faca sa ramana in tara aurul pana la ultimul gram. Am mai spus asta, dar de regula din declaratiile mele se ia ce convine momentului.

Primul cumparator poate fi BNR, prin emisiune de lei, nu din banii populatiei, nu din taxe de stat, nu din nimic. Nu vreau sa fiu pus intr-un colt si sa se spuna 'el e pro sau el e contra'. Dar imi propun ca in perioada urmatoare, poate ca in fiecare zi, sa fac o prezentare pe domenii, pentru ca a discuta pe locuri de munca vs. cianuri este un fals", a spus seful statului.

"Cred ca trebuie explicate toate segmentele acestei exploatari, si numai aceasta. Ma uitam la o situatie la nivel european: daca privim la rezervele de aur din Europa, in primele 13 zacaminte, Romania are patru. Primele doua - Rosia Montana, 18,5 milioane de uncii de aur, Rovina, cu 6,96 milioane de uncii si zacamintul de la Bucium, de 1,8 milioane de uncii si al patrulea la Certej, cu 3,84 milioane de uncii. Asta e o avere pe care Romania o are in cel mai inalt grad. Important e sa o valorifice in favoarea ei", a aratat presedintele.

Seful statului a explicat si mecanismul prin care se poate face acest lucru.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (47)