Basescu a dat binecuvantarea actualei conduceri a ICR pentru inca 4 ani (Video)

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 11:48

3622 citiri

Presedintele Traian Basescu a felicitat joi, cu ocazia prezentarii bilantului de activitate al Institutului Cultural Roman, conducerea acestei institutii pentru modul in care a reusit sa transforme ICR intr-un instrument de promovare a culturii romane, transparent si depolitizat.

In acelasi timp, presedintele a anuntat ca nu vizeaza o schimbare a conducerii institutiei, in luna ianuarie, si a urat succes actualei echipe, pentru urmatorii patru ani. Actuala conducere a Institutului Cultural Roman este compusa din Horia-Roman Patapievici, presedinte, Tania Radu, vicepresedinte, Mircea Mihaies, vicepresedinte si Dan Croitoru, secretar general.

Seful statului si-a inceput discursul prin a reaminti ca, in momentul in care i-a adresat rugamintea lui Horia Roman Patapievici de a prelua conducerea ICR, acesta arata "ca o institutie de campanie prezidentiala", care se ocupa "cu editarea discursurilor si afiselor de propaganda".

"Era o jucarie la dispozitia presedintelui", a mai spus presedintele subliniind ca in cei aproape patru ani care au trecut de atunci, ICR si-a castigat neutralitatea politica, cu toate temerile exprimate la inceput de noua conducere, si a reusit sa isi "duca menirea pentru care a fost creat teoretic", fara sa fie "un instrument de promovare a unei clientele politice sau de promovare a intereselor presedintelui Romaniei".

Presedintele a mai subliniat ca se bucura ca, la sfarsitul mandatului echipei pe care a numit-o, institutia a ajuns sa fie "respectabila, credibila si eficienta".

"Romania avea in 2005 o extraordinara nevoie de a-si putea afirma elemente de cultura pe plan international", a mai precizat presedintele, iar "acest scop a fost atins", Romania ajungand sa detina vicepresedintia Uniunii Europene a Institutelor Nationale de Cultura, urmand ca din 2010 sa fie presedinte al EUNIC.

Totodata, presedintele a mai spus ca apreciaza ca institutul a ajuns sa lucreze pe proiecte si programe. "Aici este cheia succesului", a declarat presedintele, felicitand inca o data conducerea ICR pentru faptul ca a decis sa dea frau liber competitiei si sa nu se implice in politca culturala.

"Au lasat oamenii de cultura sa decida ce trebuie promovat, ceea ce e a dus la atribuirea unui sentiment de incredere in ICR din partea oamenilor de cultura din Romania si a partenerilor externi", a spus presedintele, subliniind ca transparenta finantarii proiectelor a dat sanse oricarui om de cultura din Romania sa isi promoveze proiectele.

Traian Basescu a participat joi, in calitate de presedinte de onoare al Institutului Cultural Roman, la prezentarea bilantului acestei instututii, intitulat "ICR - 4 ani de reforma". Raportul a fost prezentat de presedintele ICR, Horia Roman Patapievici.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (23)