"Barajul solar" menit să reducă factura iarna în Elveția. Cum funcționează sistemul montat la peste 2.400 de metri altitudine VIDEO

Autor: Alina Toma

Luni, 06 Februarie 2023, ora 20:29

4270 citiri

Imagine realizată în timpul contruirii sistemului montat de panouri solare FOTO YouTube/ Baublatt

Un zid lung de panouri solare a fost atașat celui mai lung baraj hidro al Elveției, în timp ce națiunea fără ieșire la mare caută să-și maximizeze producția de energie verde în lunile de iarnă.

Barajul Lacului Muttsee, din cantonul central elvețian Glarus, se află la peste 2.400 de metri deasupra nivelului mării și este înconjurat de vârfuri acoperite de zăpadă - lucru despre care echipa din spatele proiectului AlpinSolar spune că este un beneficiu cheie, notează Reuters.

„Una dintre calitățile centralelor solare alpine este că, în special iarna, produc de până la trei ori mai multă energie electrică decât o instalație comparabilă ca dimensiuni amenajată la câmpie”, a declarat Jeanette Schranz, responsabil de comunicare la producătorul de energie elvețian Axpo.

Cele aproape 5.000 de panouri solare montate pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, chiar pe zidurile exterioare ale barajului, produc 3,3 milioane de kilowați-oră de energie pe an, suficientă pentru a alimenta aproximativ 700 de case. Instalarea panourilor a fost finalizată în 2022, iar complexul a început deja să producă energie electrică.

Schranz explică faptul că munții Elveției sunt mai puțin afectați de ceață în lunile mai reci, ceea ce înseamnă că panourile văd mai mult soare decât la altitudini mai mici.

„Reflexia zăpezii ajută, de asemenea”, a spus Schranz, „iar panourilor solare le plac frigul și au un randament mai mare la temperaturi mai scăzute”.

AlpinSolar face parte dintr-o viziune mai amplă a grupului Axpo, care spune că își propune să dezvolte 4.200 de proiecte solare în munții Elveției și în regiunile de șes ale țării până în 2030.

Guvernul Elveției facilitează, de asemenea, ca energia solară să devină mai răspândită. Anul trecut, parlamentul federal a modificat legea energetică a țării pentru a accelera procesul de aprobare a noilor centrale solare care urmăresc să producă niveluri semnificative de energie în lunile de iarnă.

Intenția țării de a se îndrepta către mijloace mai verzi de producere a energiei este legată de decizia sa de a renunța treptat la energia nucleară. În iunie 2011, parlamentul a hotărât să nu înlocuiască niciun reactor existent, ceea ce a fost confirmat printr-un referendum din 2017.

Schranz spune că un mix echilibrat de energie este cheia pentru ca Elveția să realizeze tranziția la energia verde. „Centralele solare alpine pot aduce, de asemenea, o contribuție importantă aici”, a spus ea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)