Grecia incearca sa-si carpeasca situatia financiara: Baga mana adanc in buzunarele populatiei

Autor: Constantin Pescaru

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 22:44

8529 citiri

Foto: Hepta.ro

In timp ce Grecia pluteste in deriva, autoritatile de la Atena incearca sa carpeasca situatia financiara a tarii printr-o masura diperata: baga mana fortat in conturile bancare ale populatiei si firmelor.

Cotidianul elen Kathimerini a aflat, pe surse, ca Fiscul din statul mediteranean a inceput sa puna popriri pe mai multe depozite, chiar si pentru datorii mici.

Zero Hedge arata ca un barbat s-a trezit cu contul blocat, in conditiile in care ar fi datorat autoritatilor cam 200 de euro.

Ironia sortii face ca acesta si-a achitat toate contributiile, astfel ca banii sai sunt in siguranta.

a intra Grecia in faliment? Ce spune premierul elen despre negocierile cu zona euro si referendum

Insa sunt vizati si marii datornici. Potrivit surselor citate, in cazul celor care au datorii de mii de euro, autoritatile au inceput sa faca presiuni si amenintari.

Unui cetatean i-a fost inghetat contul in aceste zile pentru o datorie de 24.000 de euro. Aceste masuri survin in contextul in care efortul de a obliga bogatii sa isi achite darile este mult mai dificil decat s-a crezut.

Capitalul zboara cum vezi cu ochii

Grecii scot banii din tara intr-un ritm ametitor. "Exodul" depozitelor, estimat pana acum la 700 de milioane de euro pe saptamana, s-a dublat in ultimele sapte zile. In consecinta, balanta depozitelor a ajuns la doar 130 de miliarde de euro.

Surse apropiate institutiilor bancare au transmis ca transferurile sunt realizate, in cea mai mare parte, de firme cu expunere internationala, care se pregatesc pentru ce e mai rau.

Elenii ar putea avea aceeasi soarta ca cipriotii. In 2013, micul stat european a impus controale stricte ale capitalului, iar o parte din deponenti au ramas fara bani, primind actiuni la schimb la cea mai mare banca a tarii.

Saxo Bank: Problema nu e Cipru, ci insasi EURO! Politicienii fura!

Atena era mari probleme. Daca nu ajunge curand la un acord cu creditorii internationali, atunci ar putea ramane fara bani pana in iunie-iulie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)