Fitch despre sansele de crestere ale economiei romanesti

Duminica, 14 August 2011, ora 17:17

1880 citiri

Foto: Arhiva

Agentia de rating Fitch arata intr-un raport ca Romania este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta. Riscurile se refera insa la instabilitatea financiara, venita pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobanzile peste cele din zona euro.

"Este de remarcat ca Romania nu s-a putut apropia de stabilitatea preturilor, in pofida scaderii puternice a cererii interne. Exista riscul ca, din cauza inflatiei persistent ridicate din Romania, politica monetara sa mentina ratele nominale peste cele din zona euro si un curs valutar stabil pentru o perioada mai indelungata, recreand astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare in moneda straina si potentiala instabilitate financiara viitoare", se spune intr-o analiza a Fitch Ratings, citata de Mediafax.

Raportul agentiei de rating a fost efectuat inainte de publicarea datelor oficiale privind inflatia pentru luna iulie. Fitch a anticipat scaderea inflatiei in a doua jumatate a acestui an, ceea ce s-a si intamplat: in iulie a fost sub pragul de 5%.

"Agentia estimeaza o inflatie anuala medie de 6,8%, mai ridicata decat prognoza BNR din Raportul de Inflatie din mai 2011. Cu toate acestea, directia prognozei BNR arata ca inflatia are sanse mici sa revina la tinta inainte de mijlocul anului 2012", noteaza agentia de rating.

Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", Romania revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu