Cinci pasi pentru a-ti tine cheltuielile sub control

Autor: Paul Barbu

Joi, 10 Februarie 2011, ora 07:25

4840 citiri

Foto: thehowtogetoutofdebtplan.com

Lipsa de educatie financiara, dar si lacomia cu care romanii "s-au infipt" in credite inainte de criza economica mondiala ii fac pe multi sa plateasca acum cu varf si indesat. Mult mai usor le este celor care deja si-au dat seama de greseala facuta si incearca sa-si tina cheltuielile sub control.

Pentru a se scuti de viitoare probleme o parte din creditorii locali au incercat in ultimii doi ani sa isi educe clientii prin editarea a diferite ghiduri de educatie financiara. Printre acestia se numara Raiffeisen si Provident.

Modelul de mai jos apartine bancherilor de la Raiffeisen.

Pasul 1 - Analizati situatia financiara

Daca nu folositi mai bine de jumatate din venituri pentru a va plati ratele bancare, sau daca nu va platiti utilitatile si creditele cu rezervele de bani pe care le aveati deja s-ar putea sa puteti iesi din dificultatile financiare fara prea mari probleme. Aceeasi regula se poate aplica si daca nu "reusiti" sa acumulati restante la utilitati mai mult de doua luni.

Daca, in general, "DA" este raspunsul la intrebari precum "ati fost sunat de banca pentru intarzieri la rata, aveti mai multe credite, folositi cardul de credit pentru retrageri de numerar", atunci ar trebui sa contactati banca pentru a discuta situatia dumneavoasta financiara.

Pasul 2 - Trebuie sa aveti obiective realiste

Nu veti reusi niciodata sa va gestionati banii cum trebuie daca nu va prioritizati obiectivele. Nu rare sunt cazurile in care persoanele cu credite aleg sa cheltuiasca banii destinati ratelor, pe diferite lucruri, in loc sa plateasca banca.

De cate ori nu ati auzit cunoscuti intrebandu-se: "Ce poate sa-mi faca banca? Ce sa-mi ia, ca nu am nimic pe numele meu?". In astfel de cazuri banca poate pune poprire pe venituri. Cu ajutorul instantei judecatoresti, creditorul poate solicita angajatorului dumneavoastra sa vireze o parte din salariul pe care-l aveti in contul bancii. In multe cazuri, se ajunge si la virarea a mai bine de 50% din salariu.

Pasul 3 - Tineti o evidenta cat mai amanuntita a veniturilor si cheltuielilor

Cea mai simpla metoda pentru a vedea unde se "arunca" inutil banii este sa va notati peste zi cheltuielile pe care le-ati avut in respectiva zi. Faceti acest experiment timp de o luna, iar asa veti vedea unde ati exagerat cu cheltuielile si unde nu.

Daca aveti placuta surpriza sa vedeti ca veniturile sunt mai mari decat cheltuielile atunci nu ar fi exclus sa apelati la banca pentru a pune intr-un depozit surplusul de bani.

In mod normal, procentele pentru cheltuieli ar trebui sa se imparta cam in modul urmator: 30% - pentru datorii financiare (rate, CAR etc), 20% - cheltuieli cu casa (intretinere, gaz, apa, electricitate), alimente - 25%, transport - 5%, telefoane - 5%, diverse (imbracaminte, social, sanatate) - 10% si alti 5% pentru economii.

Pasul 4 - Utilizati-va creditul cat mai eficient

Nu va indatorati decat daca este absolut necesar. Daca aveti mai multe credite, incercati sa le consolidati, astfel veti avea o singura rata, pe o perioada mai lunga ce-i drept, dar mai mica.

Foarte important: daca aveti asigurare atasata la credit, interesati-va ce riscuri va acopera. Spre exemplu, daca ajungeti in situatie de somaj este posibil ca asigurarea pe care ati semnat-o la credit sa va acopere acest risc.

Un grad de indatorare de 30% este considerat confortabil, dar daca ati ajuns la 60%, inseamna ca ati mers mult prea departe cu creditele.

Pasul 5 este cel mai simplu, daca aveti bani in surplus dupa ce acoperiti cheltuielile - Economisiti!

Pregatit pentru situatii neplacute

In schimb, cei de la Provident au lansat acum ceva vreme site-ul "Bugetul familiei", unde care cei care-l acceseaza pot afla mai multe despre cum sa iasa din impasul financiar.

Reducerea cheltuielilor este un prim pas, se arata pe acest site. In cazul cheltuielilor, nu uitati sa puneti niste bani si pentru cheltuieli ocazionale (cadouri pentru sarbatori sau zile de nastere - daca va mai permiteti acest lux).

Nu mai aruncati cu bani pe diferite cumparaturi de moment. "Shopping-ul de impuls" s-a dovedit de multe ori a fi foarte daunator asupra bugetului familial. Nu este rusinos sa urmariti promotiile la diferite alimente. Mandria in perioada de criza dauneaza grav sanatatii... financiare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)