Bani ”negri” cărați din Marea Britanie în România cu autocarul. Metoda prin care se ”albeau” după ce ajungeau în țară VIDEO

Autor: Tania Petrescu

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 11:11

31117 citiri

Percheziții la infractori FOTO: captură DIICOT-Poliția

Mai multe case de schimb valutar și o mare firmă de transport persoane din Capitală au fost percheziționate de poliție și DIICOT miercuri dimineață, 19 octombrie.

Autoritățile fac investigații într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor și contrabandă.

Rețeaua are ramificații la nivel național, investigatorii având în derulare 41 de percheziții în municipiul București și pe raza județelor Bistrița-Năsăud, Neamț, Dolj, Ilfov și Giurgiu la domiciliul unor persoane fizice și la sediile mai multor societăţi comerciale.

Este vizat și sediul firmei Murat, una dintre cele mai cunoscute firme de transport internațional de persoane.

Cum acționa gruparea de infractori

”În cauză, s-a reținut faptul că din anul 2021 și până în prezent, pe teritoriul României și al Marii Britanii s-a constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii infracțiunilor de contrabandă cu țigarete și spălarea banilor proveniți din contrabandă, cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale.

Spălarea banilor s-a realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane.

Angajații acestor firme preluau sumele de bani disimulate în bagaje și cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le transportau în România, de unde erau ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care au comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare.

Sumele de bani obținute au fost parțial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme.

Firmele de transport au perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii erau ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

Cu aceleași mijloace de transport s-au realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.

Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conțineau 475 bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)