Piata auto din Romania e pe crestere, dar sistemul de taxare pune frana vanzarii de masini noi

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 14:59

4320 citiri

Foto: PwC Romania

In perioada 2008-2014, numarul total de autovehicule aflate in circulatie in Romania a crescut cu 21%, ajungand la 4,9 milioane de autovehicule, insa cea mai mare parte a acestei cresteri a venit din importurile de masini second-hand. Principalul vinovat? Sistemul de taxare.

In prezent, trei sferturi din autoturismele vandute in tara noastra sunt second-hand, arata o analiza efectuata de consultantii PwC Romania, remisa Ziare.com.

Astfel, varsta medie a parcului auto national a crescut de la 7,7 ani in 2008 la 12,9 ani in 2014, cu 4,6 ani mai mare decat varsta medie a parcului auto din Uniunea Europeana. In acelasi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de 2 ani a scazut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%.

Acest lucru poate fi explicat si prin majorarea varstei autovehiculelor second hand inmatriculate. De exemplu, varsta medie a vehiculelor second hand inmatriculate in Romania este de peste 10 de ani.

"Constatam ca in ultimii 6 ani de zile, de cand formula taxei de prima inmatriculare a fost pusa in acord cu regulile comunitare, parcul auto din Romania a imbatranit simtitor, astfel incat, continuand in ritmul actual, varsta medie a parcului auto va creste la 14 ani pana in 2020, ducand la cresterea emisiilor poluante, dar si punand probleme de siguranta traficului", a declarat Daniel Anghel (foto), partener Consultanta Fiscala la PwC Romania si unul dintre autorii analizei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)