Elevul roman care a inventat masina fara sofer, in presa externa: E mai tare ca Google! (Video)

Autor: Constantin Pescaru

Luni, 20 Mai 2013, ora 20:34

18270 citiri

Foto: Arhiva personala

Elevul roman in varsta de 19 ani, Ionut Budisteanu, care a obtinut premiul intai la cel mai mare concurs preuniversitar de stiinta si inginerie din lume, Intel ISEF - International Science and Engineering Fair 2013, a fost laudat de presa externa.

Tanarul a castigat premiul cel mare al competitiei, denumit Gordon E. Moore dupa fondatorul Intel, cu proiectul masinii low-cost fara sofer, plus alte doua distinctii, care i-au adus in total 100.000 de dolari.

Masina low-cost fara sofer, proiectul unui elev roman, marele castigator la Intel ISEF

Recent, inventatorul a spus pentru Ziare.com ca este "doar un elev pasionat si dedicat studiului, nu sunt un geniu si toate romanele si poeziile de dragoste eu le-am gasit in cartile de informatica".

Un elev din Ramnicu Valcea, geniu al informaticii, vrea sa faca o masina pentru nevazatori

Vestea castigarii concursului a devenit rapid cunoscuta pe Internet si transmisa de importante publicatii IT si de televiziune.

Astfel, blogul auto american jalopnik.com l-a numit pe elevul roman "mai destept ca Google", deoarece si gigantul IT are in proiect o astfel de masina, insa costurile sunt cu mult mai mari decat in cazul celei proiectate de Budisteanu.

"Pretul sistemului facut de roman ajunge la 4.000 de dolari, ceea ce il coboara la nivelul soferului de rand, in comparatie cu cel dezvoltat de Google, in valoare de 75.000 de dolari", se arata in articolul mentionat.

Budisteanu a explicat pentru NBC News ca masina Google fara sofer, la care compania lucreaza inca din 2010, este atat de scumpa din cauza radarului 3D cu rezolutie inalta, asa ca el s-a gandit la o alternativa mai ieftina a acestuia.

Astfel, Budisteanu a dezvoltat un sistem bazat pe imaginile captate de camere video, dotate cu o tehnologie inteligenta capabila sa detecteze curbele si obstacolele de pe drum.

Toate aceste informatii sunt colectate si cuplate cu cele transmise de un radar 3D minimal, care poate recunoaste obiecte mari, precum masini, case si copaci.

Datele sunt procesate in timp real de mai multe computere si sunt transmise celui principal, care alege ce drum va parcurge masina si o conduce efectiv.

Si cei de la GizMag au laudat performanta romanului, precizand ca Budisteanu a reusit sa obtina o promisiune din partea unei companii autohtone de a testa prototipul masinii, in urmatoarele luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (19)