Peste 80.000 de gospodării se vor putea conecta gratuit la apă și canalizare. Programul de 825 de milioane de lei anunțat de ministrul Mediului

Autor: Irina Chirtoc

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 17:59

3417 citiri

România are obligaţia de a ajunge la un grad de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare de 80-90% FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat miercuri, 30 martie, că prin PNRR vor fi alocate fonduri de 825 de milioane de lei pentru programul ”Prima conectare”.

În cadrul acestui program, zeci de mii de gospodării se vor putea conecta gratuit la rețelelel de apă şi canalizare.

Programul are scopul de ”a sprijiniacele familii care, deşi au în faţa curţii, deşi au posibilitatea de conectare la o reţea de apă şi canalizare, nu au făcut-o din diverse motive, de cele mai multe ori din motive sociale”, a spus Tanczos Barna într-o conferință de presă.

Ministrul a preconizat că peste 80.000 de gospodării vor beneficia de aceste fonduri, iar finanţarea este propusă către operatorii regionali, pentru lucrările efectuate. Familia care se află în situaţia de a nu fi conectată se adresează operatorului care gestionează serviciul de distribuire, iar conectarea ar urma să fie gratuită pentru beneficiar. Ghidul de finanţare pentru acest program va fi pus în dezbatere publică zilele următoare, iar în aprilie proiectul ar trebui să pornească.

Ministrul a explicat că România are infringement în acest domeniu şi are obligaţia de a ajunge la un grad de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare de 80-90%.

Tanczos a afirmat, de asemenea, că aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) ”este un moment important” pentru că foarte multe dintre programele aflate în gestiunea Ministerului sunt implementate prin AFM.

”Anul acesta vom avea o creştere de 23% la veniturile înregistrate, vom avea cu o creştere de 43% la creditele bugetare şi o creştere de 20% la creditele de angajament. Cele două jaloane importante din PNRR care se regăsesc în bugetul AFM se referă la acele fabrici de reciclare care vor avea o schemă de ajutor de stat, o finanţare de un miliard de lei pentru creşterea capacităţii de reciclare în România. Dincolo de obligaţiile noastre de colectare selectivă, dincolo de obligaţiile noastre de a administra eficient, prin administraţiile, locale, sistemele de colectare selectivă a deşeurilor, trebuie să creştem capacitatea de reciclare în ţară. Este un principiu al economiei circulare, este o nouă linie de dezvoltare economică pentru toate ţările din Europa şi România trebuie să vină puternic din urmă şi să finanţeze astfel de investiţii”, a declarat ministrul Mediului.

Conform acestuia, ajutor de stat pot primi companii care reciclează plastic, cauciucuri, diverse uleiuri şi alte materiale reutilizabile.

Tanczos a anunţat că ministerul va realiza o campanie de educare şi conştientizare privind importanţa reciclării deşeurilor, cu un buget de 10 milioane de lei, licitaţia la Ministerul Mediului fiind în desfăşurare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (1)