Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri cu ambrozie. Data până la care sunt obligați să elimine buruiana periculoasă

Autor: Catalina Sirbu

Luni, 06 Iunie 2022, ora 10:28

3502 citiri

Planta provoacă alergii severe oamenilor care trec prin zonele în care se găsește FOTO Pixabay

Ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, este lăsată să crească pe terenuri publice sau private.

Planta provoacă alergii severe oamenilor care trec prin zonele în care se găsește.

Proprietarii de terenuri riscă amenzi uriașe dacă nu le curăță de această buruiană.

Potrivit Legii nr. 62 din 9 martie 2018 privind combaterea buruienii ambrozia „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Legea arată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice.

Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei.

Amenzi

Cei care nu respectă legea, riscă amenzi uriașe.

5 moduri în care poate fi combătută buruiana

Cele mai bune rezultate se pot obţine prin cosirea manuală a spaţiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pe marginea parcelelor;

Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor şanţuri, stufărişuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice;

Când buruiana este răspândită pe suprafeţe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 - 15 cm şi poate fi recunoscută cu uşurinţă.

În vederea stabilirii tipului de erbicid şi a dozei, proprietarii/ deţinătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiştii direcţiilor pentru agricultură judeţene pentru a primi informaţii detaliate sau, după caz, la specialişti din cadrul primăriilor.

Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar;

În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ uşor folosind mănuşi de protecţie pentru evitarea iritaţiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera;

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală.

În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor se dezvoltă, înfloresc şi produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Cum fac firmele înțelegeri să nu-și angajeze reciproc salariații: Amenzile uriașe pe care le riscă
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Lovitura fatală pe care Erdogan o pregătește lui Putin. ”Ofensiva ucraineană ar putea salva pe toată lumea”
UPDATE Cod roșu de vreme severă imediată. Județele lovite de ploi torențiale, vijelii și grindină

Sursa: Ziare.com

#ambrozie, #ambrozie Bucuresti amenzi, #Amenzi , #stiri sociale

Vezi comentariile (1)