Votul disperarii vs. votul urii (Opinii)

Autor: Constantin Racaru

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 23:50

8275 citiri

Dupa o campanie atat de lipsita de substanta, pe alocuri anosta, cu accente puse, cand inept, cand manipulator, exact asupra aspectelor irelevante pentru decizia de duminica, ma astept la un absenteism de proportii.

Nici cei mai optimisti dintre sociologi nu se asteapta ca la urne sa se deplaseze mai mult de jumatate din populatia cu drept de vot a Romaniei. Iar daca si vremea se va inrautati, dupa cum prevad meteorologii, procentul ar putea sa scada simtitor.

Daca e sa fim cinstiti, acest absenteism masiv nu este un specific romanesc. Cele mai multe dintre democratiile occidentale au trecut prin aceasta faza, pe care unele dintre ele nu au depasit-o decat printr-un artificiu al cifrelor, adica prin introducerea obligativitatii inregistrarii in vederea votului. Si atunci participarea la vot se calculeaza din numarul celor care s-au inregistrat anterior, nu din numarul total al celor cu drept de vot.

Cauzele fenomenului nu sunt insa aceleasi. Occidentul inregistra aceasta inapetenta din cauza anchilozei provocate de un trai prea bun. Cand totul merge bine, cand lucrurile sunt la locul lor, cand nivelul de trai e pe un trend ascendent stabilizat, asa cum era inainte de venirea crizei, cand principiile si valorile fundamentale ale democratiei si ale statului de drept sunt deasupra oricari indoieli, indiferent de titularul puterii, apetitul pentru politca scade. Daca asteptarile sunt deja indeplinite, de ce sa te mai obosesti?

La noi este exact pe dos: absenteismul este o consecinta a dezamagirilor repetate, a pierderii sperantei, a trendului descendent de neoprit. O consecinta a ofertei tot mai proaste si a lehamitei tot mai mari.

Pentru un om cu mintea limpede, care voteaza rational, nu visceral si, mai ales, care refuza un vot negativ, exista putine variante acceptabile, in cateva colegii, numarabile pe degete. Proiecte ioc, viziune ioc, integritate ioc.

In schimb, penali de toate felurile, corupti de toate calibrele, amante, sotii, nepoti, fii si alte rubedenii de baroni si baronasi. Ce sa alegi si pe ce criterii sa alegi fara sa te tii de nas?

Oferta alegerilor de duminica este croita pentru doua tipuri de voturi, ambele negative. Votul motivat de ura si cel motivat de disperare.

Vor merge la vot cei care-l urasc pe Traian Basescu si care vad in aceste alegeri doar o reeditare a referendumului din vara. Ura aceasta si speranta unei noi suspendari tin loc de program electoral si profil de candidat, indiferent ca este votat primarul, consilierul local, senatorul sau deputatul. "Jos Basescu!" sa fie si e suficient.

Este electoratul pe care mizeaza cel mai tare USL si pe care s-a straduit sa-l tina in priza in toata perioada trecuta de la referendum. Si iesirile presedintelui au alimentat acest electorat.

De partea cealalta, sunt cei care se tem ingrozitor de raul pe care o putere prea mare a USL l-ar putea face Romaniei. Sunt cei care se tem ca dominata copios de actuala Putere, Romania va intra intr-un derapaj teribil, cu risc de suspendare din UE, de incetare a parteneriatului cu SUA si de prabusire pe orbita neosovietica.

Pentru acesti oameni, orice candidat al actualei Opozitii devine acceptabil, chiar daca pus intr-o grila normala este intre anost si nefrecventabil.

Nenorocirea este ca in functie de acest vot vom trai in urmatorii 4 ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (124)