Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”

Autor: Teodor Bobei

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 03:22

5135 citiri

Catalin Cirstoiu FOTO Facebook

Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt diferențe mari de procentaje între sondajul realizat de Sociopol și cel prezentat de Avangarde la comanda Digi24, ambele îl plasează pe Cătălin Cîrstoiu pe locul 3.

Cel de la Avangarde îl cotează cu 16%, iar cel de la Sociopol cu 26%. În fața sa sunt Nicușor Dan și Popescu Piedone. Sondajul Sociopol îl dă câștigător pe Nicușor Dan cu 34%, iar Avangarde îl dă câștigător pe Popescu Piedone, cu 42%. Astfel, cu 2 luni rămase până la alegerile locale, se pune problema dacă medicul propus de PSD-PNL poate recupera diferența de procentaje pentru a emite pretenții la Primăria Capitalei.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Analistul politic Ion M. Ioniță a declarat pentru Ziare.com că este devreme pentru a ne face o părere despre șansele lui Cîrstoiu, având în vedere că a fost anunțat în urmă cu o săptămână, dar că important este să arate un trend pozitiv în următoarele 2-3 săptămâni.

„Cele două sondaje sunt cu rezultate destul de diferite. Domnul Cîrstoiu este de abia la începutul campaniei, a fost anunțat târziu. Teoretic, este posibil să recupereze ceva din această distanță. Depinde de modul în care cele două partide vor face campanie, dacă vor găsi cele mai bune mesaje pentru București”, a declarat Ioniță.

Însă, analistul a subliniat faptul că, dacă acesta nu arată un „trend pozitiv” în următoarele săptămâni, atunci este clar că nu are nicio șansă.

„Dacă nu va avea un trend pozitiv în următoarele 2-3 săptămâni, este clar că nu va putea să recupereze acest decalaj. Deci, va conta foarte mult ce se întâmplă acum, după lansarea candidaturii sale, e adevărat, destul de târziu. În plus, îi mai are în față și pe Popescu Piedone și Nicușor Dan. Este o misiune complicată pentru coaliție să-l propulseze pe primul loc. Astfel că trebuie să mai așteptăm puțin, măcar până la jumătatea lunii viitoare”, a completat analistul.

Candidatul PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, a declarat luni, 25 martie, la Digi24, că nu a fost „testat” în sondaje pentru candidatură, asta după ce surse din coaliție au declarat că au existat niște sondaje pe marginea candidaturii sale.

În acest context, analistul Ion Ioniță spune că este vorba despre „o decizie politică”.

„Nu au mers pe această variantă de a lua o mână de candidați și a-i testa pentru a vedea cine este cel mai bine plasat dintre ei. Este și asta o metodă de a alege un candidat. Poți avea și o metodă politică. Să te gândești că este candidatul cel mai bun care ți se potrivește cel mai bine ca alianță și mergi cu el, fără să ai un sondaj dinainte. Sigur, nu mergi cu cineva care a are o imagine total negativă, dar, dacă este cineva care are o imagine neutră sau nu este cunoscut și construiești după ce-l lansezi, dar îți convine din punct de vedere politic, poți să mergi pe această strategie”, a precizat acesta.

El a adăugat că au mai fost situații în care candidați cotați mai slab au venit din urmă și au câștigat.

„Dacă ne-am fi limitat la a face sondaje, vorba aceea, de ce mai facem alegeri? Au fost multe situații în care am văzut candidați venind din spate, care au performat. Dacă ne gândim la Traian Băsescu, era un candidat cotat cu mai puține șanse, dar a reușit să câștige până la urmă. Nu doar la Primărie, dar și la prezidențiale, într-o confruntare inegală cu liderul PSD de atunci, Adrian Năstase”, a precizat Ioniță.

Analistul spune că au fost situații când candidați bine cotați, cum era, de exemplu, Gabriela Firea, nu au reușit să câștige.

„Depinde și de candidat, depinde și de partide. Depinde foarte mult de candidat, de modul în care el se poate pune într-o relație cu cetățenii Capitalei”, a comentat Ion M. Ioniță.

Acesta a punctat faptul că din toate aceste sondaje reiese un lucru sigur, anume că Popescu Piedone este foarte bine plasat. El a mai adăugat că și Nicușor Dan are șansa sa, însă important pentru coaliție este ca medicul Cîrstoiu să reușească să unească electoratul PSD și PNL.

„Un alt candidat din partea alianței PSD-PNL se pare că nu ar fi reușit să adune potențialul celor două partide. Ar fi creat nemulțumiri în cele două electorate. Principala preocupare în campanie a domnului Cîrstoiu și a staff-ului său ar fi aceasta: să aducă potențialul candidatului la potențialul celor două partide în București, după care să dea bătălia finală pentru a încerca să câștige Capitala”, a încheiat analistul.

Candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, a fost prezentat oficial în urmă cu o săptămână.

Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje care îl includ și pe acesta, iar rezultatele sunt oarecum așteptate pentru un candidat proaspăt intrat în cursă, însă principala provocare a alianței este să convingă atât electoratul PSD, cât și pe cel PNL să voteze cu candidatul Cîrstoiu, având în vedere avansul aparent ai primilor doi plasați, Nicușor Dan și Popescu Piedone.

Sondajul realizat de Sociopol arată astfel:

  • Nicușor Dan (actualul primar general susţinut de Alianţa Dreapta Unită) - 34%
  • Cristian Popescu Piedone (PUSL - primar la Sectorul 5) - 30%.
  • Cătălin Cîrstoiu (PSD-PNL) - 26%
  • Mihai Enache (AUR) - 6%

De partea cealaltă, sondajul Avangarde, realizat la comanda Digi24, este complet diferit în ceea ce privește procentele și poziționarea primilor doi candidați:

  • Cristian Popescu Piedone - 42%
  • Nicuşor Dan - 30%
  • Cătălin Cîrstoiu - 16%
  • Mihai Enache - 10%

Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe data de 9 iunie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (13)